În cazul în care PNL nu stabilește să aibă o majoritate și, implicit, viceprimar, primarul reales al Timișoarei, Nicolae Robu, susține că viceprimarii din opoziție nu vor avea atribuții în primărie pentru următorii patru ani. Mai mult, edilul-șef anunță și reguli dure pentru consilierii locali ai PNL: dacă nu participă la ședințe, își pierd mandatele.
Discuțiile pentru noua majoritate în Consiliul Local Timișoara continuă și săptămâna viitoare, deși primul plen a fost stabilit pentru ziua de vineri, 24 iunie, la ora 10.
PNL speră în continuare că va bate palma cu UMDR, deși s-a spus că maghiarii ar fi negociat deja cu PSD, pentru o funcție de viceprimar.
„Am de constituit o majoritate la CL și prima mea opțiune este pentru UDMR. Vom avea discuții și săptămâna viitoare. Este firesc să poarte discuții și cu PSD, dar nu cred că pot accepta oferta PSD. Așa cum îi cunosc eu, nu cred că pot merge pe o ofertă cum e cea de la PSD. PSD, știind că un viceprimar pus împotriva voinței primarului nu va avea atribuții, spune «nu vrem viceprimar, îl dăm la alții, dar haideți alături de noi, ca să-l blocăm pe Robu»”, a ținut să precizeze primarul Nicolae Robu, copreședinte al PNL Timiș.
Edilul-șef a mai anunțat și zilele trecute că dacă Dan Diaconu nu va mai fi viceprimar, acestuia i se va propune nu post de consilier al primarului, urmând să aibă aceleași atribuții, iar noii viceprimari, dacă sunt de la alte partide, vor fi trimiși după… pixuri și hârtie igienică.
„Cei din PSD au văzut că legea îi permite primarului să delege cât vrea din atribuții. Eu nu voi colabora cu oameni pe care îi consider nedemni de a face parte din echipa mea. Vom avea o majoritate funcțională în consiliul local, vom avea un executiv care va putea să servească interesele timișorenilor. Sper ca și PSD să-i fi venit cât de cât mintea la cap și să nu mai facă ce a făcut în ultimele șase luni, adică să se poziționeze sistematic împotriva Timișoarei”, a completat Robu.
Cât despre consilierii PNL, dacă aceștia vor lipsi de la ședințele de CLT, și-ar putea pierde mandatele, spune primarul. Oricum, edilul-șef este convins că va fi o transparență mai mare în noul consiliu local. Susține că în acest mandat va discuta cu toți consilierii deodată, indiferent de partid, toate proiectele de hotărâre care urmează să ajungă pe mesele aleșilor.
„Cine nu vine la ședință își va pierde calitatea de consilier local (n.r. referitor la aleșii PNL). Probabil după două absențe se va întâmpla acest lucru. Îi voi invita pe toți consilierii locali deodată să discutăm proiectele de HCL, dar, dacă voi vedea că pe unii degeaba îi invit, că sunt sistematic împotriva tuturor proiectelor, n-o să mai pierd vremea cu ei. Nimeni nu-și propune să introducă proiecte pe ultima sută de metri, nu s-a întâmplat decât extrem de rar ca proiectele să nu fie văzute de nimeni, a fost o denaturare venită din partea PSD. S-a întâmplat ca proiectele să apară în intervalul din a cincea zi înainte de ședință până în ziua ședinței, dar asta nu înseamnă că, dacă au fost pe ordinea suplimentară, au fost aduse pe genunchi”, a ținut să precizeze primarul Timișoarei.
La Timișoara, PNL ar urma să aibă 12 consilieri locali: Dan Diaconu, Ștefan Sandu, Grigore Grigoroiu, Simion Moșiu, Radu Dimeca, Adrian Lulciuc, Daniela Mariș, Adelina Tîrziu, Lorenzo Barabas, Robert Kristof, Lucian Căldăraru și Ciprian Mihok. PSD ar urma să aibă nouă consilieri, UMDR și PMP câte doi aleși, iar ALDE unul. Acestora li se adaugă și independentul Adrian Orza.
Articole pe aceeași temă:
Noul Consiliu Local Timisoara, in urma rezultatelor oficiale
Citiți principiile noastre de moderare aici!