Așa cum Tion.ro vă informa zilele trecute, sunt probleme mari pe șantierul de la Spitalul de Copii. Au fost descoperite erori grave de proiectare, iar firma Prompt a intrat în insolvență.
Zilele trecute, primarul Nicolae Robu spunea că specialiștii primăriei trebuie să decidă în această săptămână dacă se face un proiect nou și o licitație nouă pentru interioare.
„Eu aș vrea să continuăm cu firma actuală, cel puțin până finalizăm ridicarea clădirii, mai era de turnat planșeul la ultimul etaj. Apoi, celelalte lucrări, de amenajări interioare, de montare de geamuri, de finisare a exteriorului și tot ce mai comportă acest proiect, dotări și așa mai departe, să se facă pe un nou proiect. Rezilierea contractului se poate face din cauza unor erori din proiect, firma nu-și asumă să lucreze în acest caz”, ne spunea Robu.
Edilul-șef este mulțumit de cum a lucrat constructorul, cel puțin la început.
„Firma Prompt a lucrat excepţional până la un anumit punct şi s-a văzut cum s-a ridicat clădirea. De la un anumit moment, am înţeles că a intrat în tot felul de dificultăţi, chiar în insolvenţă. Eu nu am mai fost la fel de mulţumit de prestaţia firmei şi nici astăzi nu mai sunt la fel de mulţumit cum am fost în prima parte. Mai departe, dacă se ajunge la litigii şi se ajunge la lucruri ireconciliabile, sigur că se va rezilia contractul, se va face o nouă licitaţie, vom vedea cine va câştiga. Noi nu facem concesii nimănui, nu încălcăm legea pentru niciun scop, oricât ne interesează să terminăm cât mai repede acea clădire. Dacă vom ajunge ca, din cauza unor motive diverse, să nu putem continua lucrarea și să fim nevoiți să anulăm contractul și să facem o nouă licitație, vom face acest lucru”, ne-a declarat primarul Timișoarei, dând de înțeles că s-ar putea lucra în continuare cu Prompt.
Oricum, potrivit edilului, la un moment dat s-a lucrat mai greu și din cauza descoperirilor arheologice.
„Nu știu cât a perturbat calendarul lucrărilor cercetarea arheologică. Știu că s-a descoperit un planșeu despre care nu se știa și care a fost cumplit și a luat foarte mult timp până a fost distrus. Toți mi-au spus că n-au mai întâlnit așa un beton, care a fost foarte greu de distrus. Mai știu că au fost scăpări în proiect, în toate proiectele sunt și, din păcate, nu avem o legislație suficient de bună, care să-i responsabilizeze pe proiectanți. Ce se întâmplă în România întrece toate limitele normalității, în toate proiectele sunt impardonabil de multe scăpări, ceea ce creează multe dificultăți pe parcursul implementării”, a conchis Robu.
Corpul B al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu”, care ar urma să găzduiască șapte secții ale spitalului, are prevăzuți 25 de milioane de lei din bugetul Timișoarei pe anul 2016. Clădirea este amplasată în Piața Regina Maria și ar urma să aibă demisol, parter și șase etaje, licitația pentru execuție fiind câștigată de firma Prompt, la valoarea de 39,3 milioane de lei, fără TVA, ceea ce înseamnă 10,5 milioane de euro, cu tot cu TVA.
Ordinul de începere a lucrărilor a fost semnat în luna mai a anului 2014, șantierul efectiv fiind deschis în vara aceluiași an. Potrivit declarațiilor date de autoritățile locale la semnarea ordinului de începere a lucrărilor, șantierul ar trebui închis în…. 11 mai 2016.
Articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!