Consiliul Local Timişoara a aprobat în cursul acestei veri, în luna august, o rectificare de buget prin care s-a alocat suma de 775.000 de lei, aproximativ 175.000 de euro, pentru un nou monument dedicat Revoluţiei.
Reprezentanţii municipalităţii au explicat atunci că ar urma să fie o lucrare realizată de sculptorul Luigi Ştefan Varga la împlinirea a 25 de ani de la Revoluţie.
„Se împlinesc anul acesta 25 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 şi am considerat că ar fi potrivit să realizăm un monument deosebit, ca un omagiu pentru cei care şi-au jertfit viaţa, respectiv şi-au expus viaţa (…) După discuţii succesive și care s-au întins pe o lungă perioadă de timp cu sculptorul Luigi Varga, am ajuns la o formulă pe care noi executivul o considerăm rezonabilă şi din prisma preţurilor: s-a trecut de la bronz la fontă, artistul susţinând că sunt multe avantaje ale fontei. Am dori să dăm undă verde acestui monument. Este un monument foarte interesant”, le-a explicat aleşilor, la vremea respectivă, primarul Nicolae Robu.
Noul monument ar urma să cuprindă 12 piese din fontă reprezentând contururi ale unor siluete umane, potrivit autorităţilor locale.
În prezent se pun la punct ultimele detalii legate de achiziţie şi finanţare, un nou proiect de hotărâre în acest sens urmând să fie supus spre aprobare în consiliul local. Lucrarea ar urma să fie amplasată în vecinătatea Catedralei Mitropolitane
„Amplasamentul ar urma să fie scuarul de lângă Parcul Catedralei. Terenul nu este tot al nostru, aparţine Arhiepiscopiei Timişoarei, de la care avem un aviz pozitiv pentru amplasarea monumentului. Va fi pe acel scuar cum se vine dinspre Podul Traian, dinspre Piaţa Maria, spre bucla spre Splaiul Nicolae Titulescu, putând fi admirat atât de şoferii care trec pe acolo cu maşinile, cât şi de pietoni, pentru că va fi realizată o pasarelă, o punte, de la trotuar până la monument. Monumentul va fi suspendat în aer pe nişte piloni, pe un soclu, va fi pe un postament de 5 metri, plus 2 metri sculptura, va ajunge cam la 7 metri… Acum se pun la punct detaliile legate de achiziţie şi finanţare, pentru a putea obţine toate avizele necesare”, ne-a declarat directorul Direcţiei Instituţii Şcolare, Medicale, Sportive şi Culturale din cadrul Primăriei Timişoara, Mihai Costa.
Municipalitatea ar urma să plătească această creaţie şi, în plus, să se ocupe de realizarea accesului spre noul monument din vecinătatea Catedralei.
„Noi am luat în considerare finanţarea prin rectificare, dar urmează să fie elaborat un proiect de hotărâre prin care va fi prevăzută acordarea finanţării către Uniunea Artiştilor Plastici, aprobarea finanţării şi a amplasamentului, precum şi faptul că soclul, partea de punte, cu balustrada pe care vor veni cetăţenii să admire creaţia, lucrările de construcţie, se realizează de către primărie. UAP a recomandat de fapt această sculptură, a depus un memoriu în acest sens la noi. Artistul va realiza partea sculpturală, monumentul practic. Lucrarea se numeşte <<Complex Sculptural Timişoara ‘89 – Primul oraş liber, 20 Decembrie ‘89>>. Se va merge pe fontă ca material”, a adăugat Costa.
Timişorenii ar urma să poată admira noul monument dedicat Revoluţiei în cursul lunii decembrie. Rămâne de văzut dacă în formatul propus, în funcție de ce vor decide aleșii.
Articole pe aceeași temă:
Alesii au aprobat 175.000 de euro pentru un nou monument dedicat Revolutiei la Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!