Recensământul turnulețelor a început în toamna anului trecut la Timișoara, după ce reprezentanții municipalității au descoperit un imobil ”înfrumuseţat” fără autorizaţie cu astfel de elemente, pe strada Romulus. Au aflat asta întâmplător, în urma unei sesizări pe care a primit-o primarul Nicolae Robu pe Facebook, după ce deţinătorii imobilului s-au apucat de renovări.
Cazul a fost intens mediatizat, iar Robu a cerut cu această ocazie să fie verificate toate palatele cu turnuleţe. Controalele s-au extins, autorităţile locale luând în vizor nu doar imobilele cu turnuleţe, ci şi alte clădiri „cu o arhitectură care lasă de bănuit că nu ar fi autorizată”, explica la vremea respectivă edilul-şef.
Anul trecut în luna septembrie, reprezentanţii primăriei afirmau că au numărat aproape 60 de astfel de imobile, situate în diferite zone ale oraşului, şi că se suspectează nereguli.
„Această procedură presupune să scanăm tot oraşul… Nu căutăm un stil, căutăm clădiri care au o anumită ornamentică apărută după 1990, neconformă cu dezvoltarea urbanistică şi stilistică a oraşului. Nu întotdeauna sunt turnuleţe, sunt neconcordanţe între autorizaţii şi ceea ce s-a constatat pe teren. Am analizat până acum 22 de imobile. 14 corespund din punct de vedere al autorizaţiilor. La celelalte, la unul dintre ele, cel de pe Romulus, unde nu există autorizaţie, s-a trecut la etapa următoare, s-a întocmit dosar şi s-a trimis către Juridic, pentru instanţă. La alte cinci există diferenţe între ceea ce am găsit noi ca autorizaţie şi ce am găsit pe teren”, explica şeful Direcţiei de Urbanism a primăriei, Sorin Ciurariu.
„Şase sunt fără autorizaţie în conformitate cu ceea ce se vede pe teren. Se vor verifica în zilele următoare arhivele pentru a se vedea dacă celelalte cinci au vreo autorizaţie ulterioară de intervenţie după ce s-a emis autorizaţia de construire şi dacă nu se va merge în instanţă şi cu celălalt”, afirma şi Robu.
În ce stadiu suntem astăzi? Oficialii municipalităţii spun că s-a trecut la notificări acolo unde s-a constatat că proprietarii au construit ilegal.
„Sunt făcute notificări către un număr de proprietari de astfel de case, n-aș putea să vă spun acum către câți, prin care li se aduce la cunoștință că au construit ilegal și că trebuie să-și aducă imobilul la forma legală. Dacă nu se conformează, se vor iniția procese și nu este exclus să fie inițiate deja unele procese, pentru că nu pot să urmăresc în detaliu aceste aspect, dar dispozițiile date de mine sunt să se aplice procedurile legale: întâi să se facă notificări și apoi, în timpul cel mai scurt în care legea o permite, să se și inițieze procese în instanță, pentru a se putea interveni în forță și a se aduce imobilele la forma aprobată”, a explicat primarul.
Edilul spune că, şi dacă se constată chestiuni ilegale, nu se poate interveni abuziv.
„Nimeni nu trebuie să acționeze de capul lui într-o societate democratică, într-un stat de drept. Există legi, care trebuie respectate de oricine, indiferent de etnie și de poziție socială și de orice alt criteriu. Eu sunt și voi fi intransigent și voi acționa cu toate pârghiile, inclusiv cu cele de forță, pe care legea mi le pune la dispoziție. Nu pot de azi pe mâine numai că mi se pare mie că ceva nu este pe placul meu. Lucrurile se fac pe bază de hotărâri judecătorești, altfel am încerca să corectăm un abuz printr-un alt abuz. Eu nu fac abuzuri”, a conchis Robu.
Aşadar, până acum nu avem niciun rezultat concret în urma acestor controale: de exemplu, să vedem turnuleţe sau alte construcţii ridicate ilegal – desfiinţate. Bineînţeles, există şi posibilitatea ca palatele să fi fost ”înfrumuseţate” cu voia autorităţilor locale…
Articole pe aceeași temă:
A inceput recensamantul turnuletelor la Timisoara. Se suspecteaza noi nereguli
Citiți principiile noastre de moderare aici!