Astfel, în proiectul de buget pe anul în curs, care urmează să fie adoptat joi după-amiază de către Consiliul Local Timişoara, sunt prevăzuţi, în programul de investiţii, doar câte 90.000 de lei, bani de studii de fezabilitate şi proiecte tehnice, pentru pasajul Jiul, pasajul Popa Şapcă şi noul pasaj care se doreşte a fi construit în zona Solventul. Nu sunt alocaţi bani pentru execuţie. Explicaţia autorităţilor?
„În această etapă am alocat bani numai pentru studii şi proiecte pentru că timpul necesar pentru realizarea documentaţiilor este mai lung decât cel estimat iniţial, având în vedere că CFR necesită o analiză a proiectelor după criterii proprii, ceea ce nu se întâmplă la alte tipuri de lucrări şi, adăugând şi acel interval de timp, în coroborare cu faptul că abia în luna aprilie, din motive independente de noi, putem vota bugetul, nu mai este fezabil să înceapă execuţia în prima jumătate a anului. Săptămâna trecută am avut o discuţie cu reprezentanţii CFR şi am discutat câteva aspecte tehnice, ei au prezentat care sunt şi exigenţele speciale pe care le are CFR. Proiectul nostru şi documentaţia vor trebui să fie avizate şi de CFR”, afirmă primarul Nicolae Robu.
Cu toate acestea, oficialii municipalităţii spun că aceasta nu înseamnă că în 2013 nu ar putea începe totuşi execuţia la unul dintre pasaje. Robu declară în continuare că de îndată ce vor fi finalizate studiile de fezabilitate şi proiectele tehnice se va face o rectificare de buget şi vor începe lucrările la unul dintre aceste proiecte, cel mai probabil lărgirea pasajului CF Jiul.
Edilul, care dădea asigurări, la finele anului trecut, că în 2013 vor începe efectiv lucrările măcar pentru lărgirea unuia dintre cele două pasaje CF care le dau bătăi de cap şoferilor, susţine că… suntem în grafic.
„Suntem în grafic, eu încă pot afirma că unul dintre aceste subpasaje va putea demara ca lucrare de execuţie încă în 2013, dacă licitaţia de execuţie pentru contractarea executantului va decurge fără probleme. Aici nu depinde de noi. Dacă la o licitaţie ţi se prezintă o ofertă neeligibilă, dacă se depun contestaţii, e posibil să se prelungească termenul de achiziţie a executantului încât să vină iarna. Atunci nu ar fi vina mea că nu putem să începem o astfel de lucrare”, susţine Robu.
Primăria caută sponsori pentru pasajul din Piaţa Victoriei
În bugetul pe 2013 apare o sumă de 50.000 de lei pentru pasajul din Piaţa Victoriei.
Asta, în condiţiile în care, în luna februarie a acestui an, consiliul local a aprobat un studiu privind reorganizarea circulaţiei în zona centrală a oraşului. În acest studiu se face referire la amenajarea unui pasaj subteran auto de la bulevardul Republicii, prin Piaţa Victoriei, până după Liceul MIU, reorganizarea circulaţiei în sens unic de jur împrejurul centrului şi realizarea unei parcări subterane pe bulevardul I.C. Brătianu, investiţii estimate la aproximativ 6 milioane de euro,
Deocamdată, primarul face apel la sponsori, la reprezentanţii mediului privat, să finanţeze realizarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic pentru pasajul din Piaţa Victoriei.
„Aşteptăm ca acest studiu de fezabilitate şi proiect tehnic să fie finanţate de mediul privat, aşa cum am făcut apel la mediul privat să finanţeze amenajarea străzii Mărăşeşti şi amenajarea unei grădiniţe, a unei şcoli. Vorbesc despre SF şi PT. Lucrarea va fi licitată, dar pentru această etapă de studiu fac apel la cei ce doresc să contribuie la dezvoltarea oraşului să vină cu o componentă de sponsorizare şi sigur că pe pasajul pe care îl vom realiza va fi şi o plăcuţă pe care va fi scris cine şi-a adus contribuţia şi cu ce”, a afirmat Robu.
Edilul susţine că banii pentru execuţie, după finalizarea documentaţiilor tehnice, ar urmă să fie alocaţi tot printr-o viitoare rectificare de buget. De unde fonduri? Asta nu este încă prea clar…
„Sunt bani prevăzuţi pentru pasaj în ansamblu (n.r. – cei 50.000 de lei care apar acum în buget) tocmai ca să avem asigurată poziţia şi printr-o simplă rectificare să modificăm suma şi să putem da drumul la licitaţia de execuţie, dar asta se va întâmpla numai după finalizarea studiului de fezabilitate şi a proiectului. Este o sumă simbolică trecută pentru execuţie. Sunt şase milioane de euro estimativ (…) noi vom încerca să atragem fonduri şi vom vedea de unde vom reuşi. Este o soluţie şi recurgerea la bugetul local dacă vom constata că vom putea să constituim o sumă din veniturile proprii. Nu este exclus să demareze şi anul acesta, dar în ultima parte”, a conchis Robu.
Mai puteti citi:
Noi demersuri pentru largirea pasajelor Jiul si Popa Sapca: se fac alte studii si proiecte
Citiți principiile noastre de moderare aici!