Reprezentanţii municipalităţii au elaborat un Regulament privind identitatea cromatică a clădirilor din Timişoara, un proiect de hotărâre în acest sens urmând să fie supus spre aprobare în consiliul local.
Oficialii Primăriei Timişoara spun că ar fi prima autoritate publică din România care elaborează un regulament detaliat de identitate cromatică pentru clădirile situate pe raza administrativ-teritorială a municipiului.
„În ultimii ani, oraşele româneşti au experimentat diverse scheme de colorare, alese în general de proprietari sau de arhitecți, fără a exista o abordare unitară, fie că vorbim de cazul reabilitărilor termice ale blocurilor sau de intervenţiile greşite la clădirile istorice. Rolul acestui regulament este de a elimina neconcordanţele cromatice rezultate în urma acestui tip de abordare şi chiar în unele cazuri a disconfortului vizual provocat de intervenţii incorecte. Regulamentul cuprinde, în afară de setul de reguli destinat atât clădirilor istorice, cât şi pentru cele situate în alte cartiere decât cele istorice, şi modul în care se reglementează relaţia dintre culoarea faţadei şi celelalte elemente constructive (acoperiş, tâmplărie, elemente de finisaje etc.), modul de avizare al lucrărilor şi sancţiuni în cazul încălcării prevederilor prezentului regulament”, explică reprezentanţii municipalităţii.
Regulamentul interzice colorarea parţială a faţadelor, pentru că în oraş pot fi observate astfel de clădiri, care au doar partea de la parter zugrăvită într-o anumită culoare de exemplu. Interdicţia este valabilă indiferent de zona în care este amplasat imobilul. Proprietarii sunt obligaţi să uniformizeze aspectul cromatic al clădirilor în decurs de 12 luni de la intrarea în vigoare a regulamentului.
În cazul clădirilor de zonele istorice, de exemplu, culorile se aleg în funcţie de configuraţia faţadei, respectând elementele decorative specifice. Sunt permise culorile în care clădirile din Timişoara aveau tratate iniţial faţadele: ocru, crem, verde deschis, nuanţe de gri.
În cazul clădirilor din celelalte cartiere ale urbei este interzisă zugrăvirea faţadelor folosind culori „saturate, stridente, închise”. La imobilele cu mai multe de patru nivele se acceptă doar culorile deschise, pastelate. Există o paletă de culori stabilită pentru clădirile istorice şi o paletă pentru celelalte imobile.
„Codul de culoare folosit este NCS (Natural Colour System, standard internaţional folosit în producerea vopselurilor”, mai precizează autorităţile locale.
Va exista o Comisie de Estetică Urbană, care va aviza din puncte de vedere estetic proiectele de reabilitare a clădirilor clasate ca monumente, ansamblu sau sit conform Legii 422 din 2001, precum şi „proiectele cromatice deosebite, care trec de regulile impuse” de noul regulament, dar au „o valoare estetică şi urbanistică deosebită”, precizează oficialii primăriei.
Regulamentul privind identitatea cromatică a clădirilor din Timişoara ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2015.
Puteţi consulta anexat proiectul de regulament şi paletele de culori.
Citiți principiile noastre de moderare aici!