Senatul SUA a publicat în această săptămână o versiune scurtă a raportului Comisiei de Informaţii privind metodele şi tehnicile dure de interogare folosite de CIA după 11 septembrie, pentru a obţine informaţii de la suspecţi de terorism. Întrucât aceste metode sunt ilegale în SUA, CIA ar fi folosit, în perioada 2002 – 2007, mai multe centre de detenţie secrete în ţări din Europa de Est şi Asia. Deşi locaţia acestor centre de detenţie a rămas secretă în raport, jurnaliştii de la Washington Post au reuşit să decodeze o serie de detalii din document care ar arăta că aceste închisori se aflau în cinci ţări: România, Polonia, Lituania, Afganistan, Thailanda.
Tot din interpretarea datelor din raport reiese că CIA nu a informat Departamentul de Stat despre existenţa acestui centru de detenţie din România, pe fir intrând chiar şi ambasadorul SUA la Bucureşti de atunci, Michael Guest, care a catalogat situaţia drept „inacceptabilă”. De asemenea, autorităţile de la Bucureşti ar fi cerut, în 2006, închiderea acelei închisori.
Avionul fantomă de la Timișoara
În 2005, într-o investigaţie a prestigiosului ziar Newsweek, Aeroportul din Timişoara apărea drept unul dintre locurile folosite de o aeronavă secretă CIA – un Boeing 737 cu numărul N313P – cel puţin pentru realimentare. Totul a pornit de la dezvăluirile făcute de unul dintre presupuşii terorişti interogaţi brutal de CIA, Khaled el-Masri, un cetăţean german de origine libaneză. Acesta a povestit că la finele anului 2003 a fost arestat de poliţia macedoneană. Câteva săptămâni mai târziu, pe 23 ianuarie 2004, el a fost dus la bordul „unui avion de pasageri obişnuit”, care l-a transportat la o închisoare secretă CIA din Afganistan, unde a fost bătut şi torturat timp de patru luni. La sfârşitul lunii mai, agenţii CIA, care încercau să afle detalii despre musulmanii care frecventează o moschee din oraşul german Ulm, se pare că au realizat că nu vor obţine nicio informaţie de la Khaled el-Masri, aşa că au decis să îl elibereze la graniţa dintre Macedonia şi Albania.
Reporterii de la Newsweek au obţinut atunci planul de zbor al avionului N313P, care ar fi fost folosit de CIA în perioada 2002 – 2005 pentru transportul suspecţilor de terorism. Potrivit acestor planuri de zbor, pe 25 ianuarie, după ce l-a lăsat pe Khaled el-Masri în Afganistan, avionul CIA ar fi aterizat la Timişoara, iar apoi ar fi ajuns la Bucureşti. În ziua următoare, avionul a decolat de la Bucureşti spre Palma de Mallorca, iar apoi a ajuns la Washington.
Oficialităţile Aeroportului din Timişoara de la acea vreme au negat informaţiile jurnaliştilor de la Newsweek, susţinând că în evidenţele lor nu se regăseşte că această aeronavă ar fi aterizat aici.
Mai mult, o comisie a Parlamentului României care a investigat, în 2006, peste 3000 de zboruri care au avut loc pe aeroporturile din Timişoara, Bucureşti, Constanţa, Tulcea şi Feteşti a concluzionat că avioanele militare americane au aterizat pe aeroporturile româneşti exclusiv din motive tehnice şi că în România nu a existat niciodată o închisoare pentru suspecţii de terorism.
Totuşi, într-un raport al Consiliului Europei din 2006, publicat săptămâna aceasta de BBC, Timişoara apare ca fiind un punct de transfer şi chiar debarcare a deţinuţilor, de obicei aflat în apropierea unei închisori secrete CIA.
De asemenea, zborul N313P apare şi în raportul Comisiei parlamentare CIA. Fără a oferi prea multe detalii, reprezentanţii acestei comisii au arătat, “fără dubiu”, că din cele două zboruri amintite în raportul lui Dick Marty, N313P din 25 ianuarie 2004 şi N313P din 22 septembrie 2003, despre care acesta susţinea că ar fi transportat deţinuţi, “nu au coborât şi nu au urcat pasageri”.
Oficialităţile române neagă existenţa închisorii secrete
Raportul Comisiei de Informaţii a redeschis în această săptămâna subiectul existenţei în perioada 2002 – 2007 închisorilor secrete CIA în Europa, iar mai mulţi oficiali din ţările vizate au reacţionat ferm la informaţiile cuprinse în acesta. Premierul lituanian Algirdas Butkevicius a cerut SUA să comunice oficial dacă în ţara sa au existat asemenea închisori. De asemenea, ministrul de Externe german, citat de Bild, a criticat dur acest program al CIA, susţinânt că „ceea ce atunci era considerat drept şi făcut în numele luptei împotriva terorismului Islamic este inacceptabil şi o greşeală majoră”.
Oficialii români au spus însă că nu au cunoştinţă despre acest program. Ion Iliescu, preşedinte al României în perioada 2000 – 2004, a fost întrebat, miercuri, dacă au existat închisori secrete ale CIA în România.
“Nu pot să comentez ceva fără documente de faţă. Nu am avut cunoştinţă de aşa ceva”, a spus Iliescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!