În 36 de județe din România nu se găsește vaccinul hexavalent (Hexacima), deși este gratuit. Sorina Pușcaș, mamă din Timișoara, spune că a sunat și la Ministerul Sănătății, dar a găsit… ton de ocupat și explicații neconcludente. Va veni, dar nu se știe când…
Schema de vaccinare a copilului său ”spune” că la patru luni cel mic ar trebui să primească acest vaccin. Micuțul Sorinei face șapte luni în 2 februarie.
După ce a sunat la zeci de farmacii și s-a interesat și în Ungaria, acum are de gând ca la începutul lunii februarie să-i scrie și premierului României și să adreseze o scrisoare și Ministerului Sănătății pentru a încerca o rezolvare a situației.
„Aștept până la începutul lui februarie, și atunci o să redactez o scrisoare către Ministerul Sănătății și prim-ministru. Eu aștept de trei luni, nu mai există nicio scuză. Îmi trebuie un răspuns în legătură cu asta și să spună clar dacă e gratuită vaccinarea, nu să pozăm într-o vaccinare gratuită și un sistem gratuit și pe de altă parte lumea să meargă să achiziționeze. Nu înțeleg de ce eu, care am făcut un copil, și alte mămici, să ne batem capul pentru problemele țării. Nu e doar factorul material, e și factorul de timp”, spune Sorina Pușcaș.
Vaccinul hexavalent protejează copiii împotriva difteriei, tetanosului, a tusei convulsive, pneumoniei, meningitei, poliomielitei şi a hepatitei B. Vaccinul este gratuit și se administrează micuților până la împlinirea vârstei de un an.
După ce a căutat vaccinul prin mai multe farmacii, Sorina a auzit că se găsește în Târgu Mureș. Dar și transportul este complicat.
„Costul vaccinului variază între 120 și 350 de lei, se mai adaugă și metoda de transport, trebuie să investesc și într-o ladă frigorifică cu temperatură controlată. Trebuie o temperatură constantă, între 2 și 8 grade”, explică Sorina.
Articole pe aceeași temă:
Probleme mari cu vaccinurile pentru bebelusi. Mamicile au ajuns sa le caute si in Ungaria
Citiți principiile noastre de moderare aici!