Deranjat de mirosurile care se simt până în cartierul în care locuiește, în Soarelui, primarul Nicolae Robu a cerut zilele trecute să fie verificate fabricile din zona Calea Buziașului. Autorităţile au mers… pe urma mirosului, noaptea, iar Robu a afirmat că a fost identificat poluatorul şi se fac în continuare verificări ample. „Concluzia a fost clară, poluarea provine de la Azur!”, a declarat edilul-şef, avertizând companiile care poluează că riscă să îşi piardă autorizaţia de funcţionare cu riscul pierderii locurilor de muncă pe care le oferă dacă nu iau măsuri.
Reprezentanţii societăţii producătoare de lacuri şi vopsele au reacţionat imediat, afirmând că au făcut investiţii importante pentru reducerea impactului asupra mediului.
„S-au făcut verificări interne în cadrul firmei și s-a constatat că nu au fost evenimente deosebite, care să genereze mirosuri. La nivelul companiei există o preocupare continuă privind protejarea mediului, iar în ultimii ani Azur a investit peste 1 milion de euro în instalații și tehnologii pentru reducerea impactului asupra mediului. De asemenea, în SC Azur SA se face o monitorizare permanentă a factorilor de mediu”, ne-a transmis conducerea Azur.
Oricum, reprezentanții Gărzii de Mediu nu au anunțat încă rezultatele controalelor făcute la Azur.
Robu a lansat, sâmbătă, o nouă atenţionare la adresa Azur, nemulţumit de faptul că reprezentanţii societăţii nu admit faptul că produc poluare. Edilul spune că cei de la Continental, „spre cinstea lor”, şi-au recunoscut problema şi fac investiţii masive ca să o rezolve…
„Nu vă jucaţi cu focul! Atenționez compania Azur, dar în egală măsură orice companie din Timișoara, să ia în foarte serios avertismentul dat de mine ieri (n.r. – vineri)! Am recepționat extrem de negativ respingerea de către reprezentanții companiei Azur a constatării mele că poluează – atenție: spun constatării, nu acuzei! -, pentru că refuzul de a recunoaște existența problemei denotă implicit dezinteres în a-i caută soluții. Ieri am făcut vorbire de poluarea cartierelor Calea Buziașului și Soarelui de către compania Azur, dar în alte numeroase rânduri am abordat în termeni la fel de intransigenți problema poluării olfactive a cartierului “Calea Lipovei” de către compania Continental. Atitudinea reprezentanților Continental – spre cinstea lor – a fost una total diferită, ei au recunoscut problema și s-au angajat să o rezolve printr-o investiție de 7 milioane euro în aparatură specifică pentru reducerea poluării”, afirmă Robu.
Edilul a precizat însă că, dacă în urma investiţiilor făcute, mirosurile – care se simt şi în alte zone, nu doar în Lipovei, reclamă timişorenii – vor persista, compania Continental va trebui să se relocheze. Rezultatele ar trebui să se vadă în cursul anului viitor, din spusele sale.
„Oricât de mari ar fi investițiile făcute, dacă mirosul în cartierul Calea Lipovei va persista și în urma lor, compania Continental Cauciucuri, chiar fiind așa cum este: o companie extrem de serioasă și pe care o respectăm așa cum se cuvine – va trebui să se relocheze”, a concluzionat Robu.
Articole pe aceeași temă:
Primaria Timisoara ameninta ca inchide Azur pentru poluare. Continental mai sta…
Citiți principiile noastre de moderare aici!