„În urma recentelor renovări ale treptelor de la intrarea principală a Catedralei Mitropolitane din Timişoara, acolo unde, în decembrie 1989, au murit primii manifestanţi anticeauşişti şi anticomunişti, un tânăr a decedat pe loc, iar alţi nouă ulterior la spital, Societatea Timişoara, alături de Liga Naţională a Luptătorilor şi Participanţilor în Revoluţia Română, Asociaţia 21 Decembrie, Asociaţia Revoluţia 1989 Timişoara şi Asociaţia Respublica, solicită beneficiarului lucrării, Mitropolia Banatului, şi avizatorului şi cofinanţatorului lucrării, Consiliul Local Timişoara, gravarea pe noile trepte sau contratrepte ale Catedralei a numele eroilor martiri mai sus amintiţi. În speranţa că uşile Catedralei Mitropolitane vor fi deschise pentru această acţiune, iar Consiliul Local Timişoara consideră oportună aceasta metodă pentru venerarea eroilor răpuşi de gloanţele mitralierelor dictaturii comuniste, cu respect mulţumim”, se arată într-o adresa prezentată marţi în Consiliul Local Timişoara.
Reprezentanţii Societăţii Timişoara spun că cei de la Mitropolia Banatului sunt deschişi la idee.
„Cu mitropolia se pare că ne vom înţelege, a existat o singură discuţie, în ideea să nu se calce pe nume, să nu fie pe trepte, ci pe contratreapte, dar au fost deschişi la idee. Noi insistăm ca gravarea să se facă acum, când au loc lucrările, dar nu avem niciun acord clar cu ei, sunt doar discuţii. Consiliul local poate interveni ca finanţator, pentru că finanţează o parte din lucrare (n.r. – sunt alocaţi 200.000 de lei de la bugetul local pentru reabilitarea treptelor), le rămâne şi lor un cuvânt de spus”, crede preşedintele Societăţii Timişoara, Florian Mihalcea.
Oficialii primăriei spun că propunerea trebuie analizată serios. „Orice astfel de decizie, care oricum nu este a noastră pentru că vorbim despre o lucrare a Mitropoliei Banatului, chiar trebuie analizată foarte serioasă. Eu nu mă pot pronunţa în acest moment. Există şi gândirea că se gravează numele eroilor pe trepte, pe care pe urmă le călcăm în picioare, sunt mai multe aspecte”, ne-a declarat viceprimarul Dan Diaconu.
Subiectul legat de reabilitarea sau mai bine zis înlocuirea treptelor Catedralei Mitropolitane a iscat diverse discuţii. Dincolo de costurile la care se ridică lucrarea, de peste 100.000 de euro, unii timişoreni s-au declarat nemulţumiţi de faptul că mitropolia a ales să schimbe pur şi simplu treptele pe care s-a vărsat sânge în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989, fără să se gândească la însemnătatea lor. Fostul viceprimar Adrian Orza a propus ulterior păstrarea vechilor trepte.
„Eu am fost primul care am solicitat să se păstrează acolo măcar o parte din scări şi am discutat despre acest lucru cu primarul, dar se pare că nu a reuşit să-i convingă pe arhitecţi. Arhitecţii au fost extrem de orgolioşi în acest caz, cred că ar fi putut susţine soluţia ca o parte din trepte măcar să fie păstrată acolo în vecinătate. Putem să scriem oriunde nişte nume, dar era vorba că pe acele trepte, pe vechile trepte, a curs sânge. E chiar de discutat dacă e în regulă să fie gravate numele, să călcăm pe numele lor. Metaforic vorbind, ar fi o altă călcare pe sufletele acelor oameni, îi călcăm în picioare… Nimeni nu ştie ce s-a întâmplat cu restul acelor scări şi e păcat că o parte va ajunge probabil să astupe nişte gropi de pe un drum de ţară. A existat un orgoliu creativ prea mare al arhitecţilor. E ciudat că nicio altă variantă nu a fost luată în seamă”, a afirmat Orza.
Rămâne de văzut ce propunere vor agrea beneficiarii lucrării.
Cateva din treptele Catedralei Mitropolitane vor fi salvate si expuse ca simbol al Revolutiei
Peste 100.000 de euro pentru treptele Catedralei Mitropolitane
Citiți principiile noastre de moderare aici!