Clădirea în paragină de pe Calea Torontalului este tot ce a mai rămas dintr-un vis al administraţiei locale din urmă cu 14 ani, când se dorea construirea unui nou Spital Municipal la Timişoara.
Proiectul s-a blocat, însă, din lipsă de fonduri, şi a rămas în acest stadiu timp de 11 ani. În 2012, Primăria Timişoara ceda construcţia Ministerului Sănătăţii. Nici acest transfer nu a fost lipsit de evenimente, cei de la Direcţia de Sănătate Publică descoperind că lipseau la inventar 700 de geamuri termopan în valoare de circa 300.000 de euro. În consecinţă, ei au refuzat semnarea procesului verbal de predare-primire, iar tot proiectul s-a blocat din nou.
Ruina de pe Calea Torontalului a mai fost subiectul şi mai multor bâlbe ale oficialilor locali şi guvernamentali, care, efectiv, nu prea ştiau ce să facă cu ea. S-a vorbit atât despre crearea unui spital regional, cât şi despre deschiderea unui institut oncologic. Până la urmă a rămas varianta din urmă, iar peste proiect s-a aşternut din nou praful.
Deşi în proiectul de buget pe anul 2013 al Ministerului Sănătăţii figura construcţia unui Institut Oncologic până în 2016, în cea mai optimistă variantă lucrările vor începe abia anul viitor. Vestea a fost dată, joi, de preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin.
„Vreau să vă spun în premieră că astăzi în cadrul comisiei interministeriale de la nivel guvernamental a fost aprobat proiectul pentru Institutul de Oncologie de la Timișoara, în Calea Torontalului, urmând să se decidă forma în care va fi conturat pentru viitor. Se va decide cine va prelua comanda pentru ceea se întâmplă acolo, va rămâne la ministerul sănătății, va rămâne la Consiliul Județean sau va rămâne la municipiu. Indiferent de la care dintre instituții va rămâne, Consiliul Județean și-a arătat disponibilitatea pentru a participa, încă din acest an, dacă demersurile din punct de vedere al documentelor vor fi clare”, a spus Bojin.
El a precizat că valoarea pe hârtie a proiectului depăşeşte 100 de milioane de euro.
„Valoarea lui depășește 100 de milioane de euro. Nu dau acum valoarea pentru că nu e important dar cert e că e vorba de mai multe de 100 de milioane ceea ce presupune că va fi un lucru extraordinar. Ne tot criticau unii că nu a reușit Timișul, Timișoara, că nu suntem iubiți la București, dar asta trebuie să o recunosc. (…) De data aceasta s-a aprobat această unitate spitalicească ca să fie finanțată și de la minister”, a mai spus Bojin.
Rămâne acum de văzut dacă aceşti bani vor fi şi alocaţi efectiv pentru acest obiectiv, având în vedere că în judeţul Timiş, conform statisticilor oficiale, sunt circa 15.000 de bolnavi de cancer.
Articole pe aceeași temă:
Institutul Oncologic de la Timisoara ramane blocat in 2013
Alesii Puterii propun Institut Oncologic cu privati daca Guvernul si asa nu ne aloca bani
Nicolaescu: Cautam demersuri de finantare a proiectului Institutului de Oncologie
Citiți principiile noastre de moderare aici!