Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Timiş a fost nevoit să demareze verificări la toate documentaţiile depuse pentru înregistrarea intabulării unor lucări de mansardare din Timişoara. Au fost luate la analizat toate documentaţiile din ultimii doi ani. Şi, surpriză, au fost descoperite 17 cazuri de extrase de carte funciară care au fost generate, dar care de fapt nu există în sistem. Totodată, la două dintre acestea au fost efectuate şi înregistrările finale, cu tot cu procese verbale de finalizare a lucrărilor. Aceste ultime documente se pare că au fost emise în fals, semnăturile şi ştampila puse pe documentele care atestă finalizarea lucrărilor nefiind recunoscute de angajaţii municipalităţii.
“Am vrut să dau un semnal că nu voi tolera astfel de măgării, indiferent unde vin ele. Avem două probleme majore. Una este legată de înscrierea în cartea funciară pe baza unor hârtii care se pare că sunt trimise de primărie, dar care nu sunt emise de aceeasta. Sunt două extrase de carte funciară emise de către instituția noastră dar care nu se regăsesc în sistem. Cum s-a întâmplat aceasta. Angajaţii vizaţi de anchetă de la Cadastru au înregistrat documentaţia pentru realizarea de CF-uri, şi ulterior au realizat o nouă înregistrare. Deşi sistemul îl atenţiona permanent că acel document nu este bun, deşi au existat permanent mai multe “beculeţe” roşii ale sistemului care avertizau asupra problemei, angajatul nostru a generat acel CF, l-a tipărit şi ulterior l-a şters din sistem. Deci, au funcţionat în paralel două cărţi funciare. Unul, cel real, respectiv unul care era emis, dar care nu se găsea la noi în sistem”, a declarat Arthur Ursu, director general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.
“Am colaborat cu Primăria Municipiului Timişoara și depistarea problemelor a fost posibilă doar ca urmare a acestei colaborări. Pentru procesele verbale găsite, identificarea a fost făcută numai prin comparare cu cele ale primăriei. În cadrul analizei am verificat 85 de lucrări de mansardare, realizate în ultimii 2 ani, probleme au fost descoperite pe 17 lucrări pentru care există aceste extrase pe care noi nu le regăsim în cadastru. Există și două lucrări care au procese verbale false”, a declarat Horaţiu Moldovan, directorul OCPI Timiş.
Primul fals a fost constatat atunci când un cetăţean s-a prezentat la Cartea Funciară cu un extras de acest tip. Angajaţii instituţiei au descoperit că documentul de fapt nu există în sistem, fiind unul fals. Aceasta a condus la demararea cercetărilor, fiind verificate lucrările de carte funciară la 85 de mansarde, toate efectuate în ultimii ani. Ca urmare a cercetărilor au fost descoperite 17 CF-uri care de fapt nu există în sistem. Cercetarea s-a lăsat cu aplicarea unor sancţiuni disciplinare, dar şi cu demararea cercetărilor penale pentru aceste cazuri.
“În baza probelor se propune pentru angajata R. Loredana desfacerea contractului de muncă. Cererea de sesizare penală a fost deja depusă la parchet. S. Mihai și-a dat demisia, dar va fi la rândul său cercetat penal. Registratorul şef R. Dan Cătătlin a fost identificat cu abateri disciplinare și va fi cercetat de o comisie la nivel central, noi neavând competenţă în acest sens”, a mai declarat Ursu.
Se caută soluţii pentru eliminarea breşelor în sistem
“Astăzi vom avea o discuție cu primarul pentru a găsi soluții astfel încât astfel de breșe să nu mai fie create. Încercăm și de această dată să găsim o soluție ca astfel de cazuri să nu se repete, la fel cu cazurile din 2007”, a mai anunţat şeful OCPI.
Cei care au achiziţionat asemenea apartamente în mansarde nu trebuie să îşi facă deocamdată probleme. “Va trebui să verificăm lucrările, trebuie să discutăm cu primăria Timişoara, să vedem dacă pot intra în legalitate. Noi nu demolăm, ne ocupăm doar de problemele cu actele. Verificarea lucrărilor, calitatea acestora, modul în care s-au respectat specificaţiile de construcţie, toate acestea pot fi făcute doar de primărie. Cumpărătorii sunt consideraţi de bună-credinţă”, a mai declarat Ursu.
Chiar dacă au fost verificate extrasele de CF la mansardări pe ultimii doi, primul extras cu probleme a fost emis doar în 10 aprilie anul trecut.
Poziţia Primăriei Timişoara în cazul mansardărilor pe acte false
Reprezezentanţii Primăriei Timişoara spun că ei nu puteau verifica dacă intabulările s-au făcut sau nu prin fals. Primarul Nicolae Robu a afirmat că se vor face controale pentru a vedea dacă există sau nu autorizaţii pentru lucrările respective.
„S-a constatat că un număr încă necunoscut de spaţii realizate prin mansardare au fost realizate ilegal şi intabulate tot ilegal. Au fost descoperite ştampile false ale primăriei şi semnături false în locul primarului şi în locul altor persoane din primărie. Primăria nu poate face controale asupra intabulărilor, intabularea o face Oficiul de Cadastru. Noi am constatat doar că s-a făcut uz de ştampila primăriei. Primăria poate verifica dacă aceste extensii sunt realizate cu autorizaţii de construcţie, cu certificat de urbanism în spate sau nu. Desigur că în sensul acesta se fac controale în permanenţă, nu s-au făcut în mod special la aceste construcţii care au fost depistate acum ca fiind intabulate pe fals. În momentul în care vom primi lista lor vom dispune realizarea de controale. Suntem aproape siguri că vom descoperi că aceste mansardări au fost realizate fără autorizaţie, altminteri nu se justifică de ce s-ar fi recurs la falsuri. Este foarte grav că cineva a făcut falsuri şi persoanele vinovate trebuie identificate şi pedepsite aspru. Dincolo de asta, ca pentru orice construcţie realizată fără autorizaţie trebuie să se facă demersuri de intrare în legalitate, care se pot realiza cu sau fără succes”, a declarat Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!