Mai sunt câteva mici retuşuri de făcut, apoi acest centru va fi inaugurat, dau asigurări coordonatorii proiectului. Centrul este construit cu 12 milioane de euro, fonduri europene.
“În august trebuie să fie finalizat din toate punctele de vedere. S-a mai comandat aparatură de teleconferinţe, videoconferinţe, acum se cablează pentru internet şi alte accesorii media. Din punct de vedere al construcţiei, din câte ştiu, este definitivat în proporţie de 99 la sută. Mai sunt mici retuşuri care se mai fac. După jumătatea lunii august, la începutul lunii septembrie, trebuie definitivat şi încheiat proiectul european. Totul este instalat, s-a făcut recepţia”, spune Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara.
Oncogen este cel mai mare centru de terapii genetice și celulare în tratamentul cancerului din estul Europei. În cadrul Oncogen va funcționa și o fabrică de medicamente de mici dimensiuni, în care vor putea fi produse medicamente, vaccinuri sau celule stem. Parterul clădirii are mai multe săli de documentare, conferințe sau teleconferințe, la etajul 1 se va realiza cercetare fundamentală, etajul al doilea va fi dedicat diagnosticului avansat în cancer pentru terapia personalizată, iar la etajul trei va funcționa o fabrică de medicamente de mici dimensiuni. La ultimul etaj al clădirii, al patrulea, se vor realiza experimente.
Fabrica de medicamente de la etajul trei găzduiește atât circuite de fabrică de medicamente, cât și condiții de cultivat viruși. Practic, aici s-ar putea produce vaccinuri, medicamente, celule. Fabrica de medicamente este de fapt o incintă din panouri de inox, ermetică, compartimentată, cu uși etanșe și prevăzută cu senzori care detectează orice particulă.
Obiectivul proiectului Oncogen îl reprezintă înlocuirea metodelor clasice de tratament antitumoral și îmbunătățirea speranței de viață a bolnavilor de cancer din Regiunea Vest şi nu numai. În centru vor lucra 35 de specialiști, care vor realiza studii celulare, de biologie moleculară și terapii celulare pentru bolnavii de cancer, leucemie și alte boli hematologice. Este un centru de cercetare unde se va încerca găsirea leacului pentru cancer ori alte leacuri care să le facă viaţa mai uşoară celor care se confruntă cu această boală.
Alte articole pe aceeași temă:
Leacul pentru cancer se cauta la Timisoara. Oncogenul, aproape de finalizare
Adrian Panduru
Citiți principiile noastre de moderare aici!