Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi a Mediului, Asociaţia „Respect, Serve & Protect Human and Non-Human Life” şi Asociaţia “Cuţu, cuţu” anunţă o amplă acţiune de protest, sâmbătă, 8 martie, în capitală, dar şi în alte localităţi ale ţării şi peste hotare.
„Mitingul nostru autorizat se va desfăşura în zona centrală a Pieţei Victoriei (n.r. – din Bucureşti), între orele 16:00-20:00. Aproximativ în acelaşi timp vor avea loc, cu începere de la orele 15:00, acţiuni în mai multe oraşe ale ţării (Constanţa, Iaşi, Cluj, Craiova, Timişoara – şi lista continuă) şi în peste cincizeci de localităţi europene”, susţin reprezentanţii ONG-urilor. Trebuie spus că asociaţiile de protecţie a animalelor din Timişoara nu au anunţat încă niciun protest pentru sâmbătă, chiar dacă unele dintre ele au acuzat primăria că eutanasiează câinii ilegal şi au ameninţat municipalitatea cu deschiderea unor procese.
Revenind la acţiunea de sâmbătă, ONG-urile care anunţă protestul au mai multe revendicări. Prima se referă la „stoparea necondiţionată a uciderii câinilor din adăposturi, prin mijloace inumane şi ilegale, şi demararea cercetării şi urmăririi penale a celor vinovaţi (în special: cazurile din adăposturile A.S.P.A. – Bucureşti, Breasta – Craiova, Danyflor – Timişoara, Bucov – Ploieşti, Năvodari, etc.)”.
Apoi, reprezentanţii asociaţiilor cer ca eutanasierea să se aplice exclusiv pe considerente de ordin medical, conform normelor stabilite la nivel european şi mondial, dar şi o verificarea „riguroasă şi corectă”, făcută de către organele abilitate, „a modului în care s-a cheltuit bugetul alocat primăriilor pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân, depistarea tuturor fraudelor şi delapidărilor, şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi”.
Nu în ultimul rând, ONG-urile cer revizuirea radicală a Legii 258/2014, „astfel încât să excludă uciderea discreţionară a câinilor fără stăpân şi să comporte prevederi clare privind rezolvarea problemei acestora pe căi fireşti şi eficiente, care constă în abordarea cauzelor, nu a consecinţelor (şi anume: recensământul tuturor câinilor cu stăpân, microcipare, sterilizare sau monitorizare a câinilor fertili şi responsabilizare privind soarta puilor, pedepsirea penală a abandonurilor, etc.)”.
În replică, reprezentanţii Primăriei Timişoara le-au recomandat asociaţiilor de protecţie a animalelor care au anunţat mitinguri să vină să adopte maidanezi, afirmând că cele mai vocale ONG-uri n-au venit să adopte câini.
„Dacă fac miting să vină să adopte animale! Este inadmisibil să se întâmple o altă dramă pe domeniul public, iar municipalitatea să răspundă. Unde sunt ONG-urile?
Niciunul dintre ONG-urile care s-au manifestat că iubesc animalele şi vor adopţii la distanţă n-a venit să adopte câini. Îşi asumă responsabilitatea doar la nivel declarativ. Municipalitatea nu va mai eutansia niciun câine dacă se adoptă”, spune şeful Direcţiei de Mediu a Primăriei Timişoara, Adrian Bere.
De cealaltă parte, taxa impusă de autorităţile locale pentru adopţii la distanţă, de aproape 350 de lei pe lună, nu încurajează adopţiile, multă lume considerând că este mult prea mare. Până acum nimeni nu a optat pentru adopţie la distanţă, potrivit reprezentanţilor municipalităţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!