După ce serviciul special pentru verificarea veniturilor persoanelor cu averi importante a fost înfiinţat la nivel naţional, ANAF a decis să organizeze un asemenea departament şi pentru Direcţia Regională de Finanţe.
Serviciul Regional de Verificări Fiscale Timișoara nu va avea teoretic prea mult de lucru, dar verificările ar putea include sume importante de bani. Din primele estimări efectuate, au fost descoperiţi aproximativ 320 de posibili ”clienţi”, persoane fizice supuse impozitului pe venit, cu risc fiscal mai mare de un milion de lei. Aceştia vor fi arondaţi noului serviciu.
Desigur, numărul persoanelor care ar putea beneficia de o atenţie specială din partea Fiscului poate creşte în continuare, cu ocazia analizelor de risc mult mai multe persoane cu risc fiscal pot fi descoperite, așa cum este acesta definit de legislația în vigoare.
Noul departament va avea un efectiv de 8 inspectori plus șeful de serviciu.
Dacă aveţi în proprietate imobile, autoturisme de lux, creanțe din creditări acordate companiilor și/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative în conturi bancare din România sau din străinătate, cheltuieli personale ridicate, atunci e destul de posibil să fiţi analizaţi de inspectorii noului serviciu fiscal. Din aceste categorii provine eșantionul de risc identificat până în prezent și ale căror probleme de conformare fiscală vor fi încredințate spre abordare noului serviciu.
Deținători de companii cu rezultate financiare precare (cazul “patron bogat/firmă săracă“) sunt printre primii vizaţi de inspectori. Aceste cazuri pot apărea în orice domeniu de activitate economică, dar cu precădere în activitățile cunoscute ca fiind cu grad ridicat de risc fiscal (produse accizabile, construcțiile, comerț cu produse angro-alimentare, exploatarea materialului lemnos, comerț cu amănuntul etc.). De asemenea, clienţi pot fi şi persoanele fizice care nu figurează cu venituri declarate administrației fiscale sau cu venituri declarate foarte mici (persoane care realizează venituri ilegale, din sfera ilicitului penal sau contravențional – activități economice nedeclarate, fraudă, posibil trafic ilegal, cămătărie, corupție, șantaj, etc.);
Nici cântăreţii pe la petreceri nu vor scăpa de atenţia fiscului. Persoanele fizice care desfășoară unele activități artistice și sportive, persoane care activează în domeniul entertainment-ului și care își exploatează financiar drepturile de imagine și alte drepturi de acest fel şi care oferă volatilitate ridicată a veniturilor realizate, acestea având, în principal, un caracter incidental, chiar dacă sunt obținute din activități desfășurate permanent, nu vor fi scăpaţi de atenţia noului departament.
O ultimă categorie analizată va fi cea a salariaților care primesc drepturi de natură salarială de valoare semnificativă, în mare parte neînregistrate și nefiscalizate, așa-numitul fenomen al “muncii la gri“.
Citiți principiile noastre de moderare aici!