Banii se dădeau pentru materialele şi medicamentele necesare în Terapie Intensivă. S-a făcut acest lucru până la sfârşitul anului trecut. Părea că totul merge bine. Şeful secţiei de Terapie Intensivă din Timişoara, Dorel Săndesc, cel care a pornit acest program, speră că problemele se vor remedia în curând şi banii vor veni din nou. Şi are şi de ce. E în capul listei cu propunerile de secretari de stat în Ministerul Sănătăţii, iar relaţiile sale cu Raed Arafat sunt cordiale.
„Anul trecut, în România s-a aprobat, după mulţi ani de luptă cu sistemul, un program care, pentru noi, este de o importanţă deosebită, pentru sistemul sanitar românesc, cel de finanţare a cazurilor grave internate în secţiile de anestezie-terapie intensivă.
Este o realitate evidentă – în prezent, sistemul de îngrijire, tratament, management al marilor urgenţe este foarte bine pus la punct în zona de prespital, dar deficitar în spital. Acest dezechilibru creează riscul ca rezultatele obţinute în îngrijirea foarte bună în prespital să fie compromise în spital şi astfel pacientul să nu beneficieze de investiţia extraordinară”, spune Dorel Săndesc.
Ministerul a fost de acord să promoveze programul creat de Societatea Română de Anestezie-Terapie Intensivă, unde preşedinte este Dorel Săndesc.
„Am calculat standardele de cost real pentru îngrijirea pacienţilor la Terapie Intensivă – pe baza acestora am creat programul care completează finanţarea pentru medicamente şi materiale sanitare completând fondurile asigurate de Casă (Casa de Asigurări de Sănătate – n.r.), care erau insuficiente. În program au fost incluse 54 de spitale din întreaga ţară şi programul a demarat în ultimele trei luni şi jumătate ale anului trecut. Impactul a fost unul deosebit, în sensul că a crescut foarte mult calitatea îngrijirilor medicale, s-au introdus tehnici noi de monitorizare şi tratament, pe care spitalele nu şi le puteau permite înainte de demararea programului şi pacienţii, familiile nu au mai fost nevoite să achiziţioneze materiale sanitare şi medicamente – acest fenomen dispărând aproape în totalitate în spitalele mari din România pentru pacienţii internaţi în secţiile ATI. Programul e o gură de oxigen pentru tot spitalul, de el beneficiază pacienţi din toate specialităţile medicale şi chirurgicale, care ajung într-o stare foarte gravă şi necesită terapie intensivă”, spune Săndesc.
Programul a fost susţinut şi apreciat de principalele societăţi ştiinţifice internaţionale de profil – Societatea Europeană şi Societatea Mondială de Anestezie şi Terapie Intensivă. În acest an, din păcate, programul încă nu a demarat, ceea ce creează îngrijorare în rândul corpului medical.
„Deja medicamentele şi materialele achiziţionate sunt pe terminate şi, dacă programul nu se reia în cel mai scurt timp, există riscul unor situaţii de criză majoră. În discuţiile pe care le-am avut cu Raed Arafat şi alţi factori responsabili din minister nu s-a pus problema întreruperii programului, el va continua cu certitudine şi această întârziere este determinată în principal de schimbările politice din ultima perioadă, care au făcut ca fostul ministru al Sănătăţii să nu semneze programul înainte de a părăsi ministerul. Suntem convinşi că acest program reprezintă un mare câştig pentru sistemul sanitar românesc şi prin el România „riscă” să devină un exemplu în ceea ce priveşte managementul marilor urgenţe, atât în prespital cât şi în spital şi cred că acest lucru este important, ca într-un domeniu în care de obicei suntem daţi ca exemplu negativ să fim percepuţi ca un model”, spune Săndesc.
Bugetul estimat la nivelul unui an pe ţară este în jur de 300 milioane lei, repartizaţi primordial în funcţie de importanţa secţiilor. Cele mai mari secţii din ţară ar primi sume semnificative, de ordinul a 3 milioane de euro pe an.
„Condiţiile bugetare nu vor permite atingerea acestor cifre ideale, dar în discuţiile pe care le-am purtat cu Raed Arafat bugetul era situat undeva la 200 milioane de lei. Este o cifră rezonabilă şi o bună bază pentru viitor”, spune Săndesc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!