Probabil cel mai degradat parc din zona centrală a Timișoarei, Parcul Civic, cel de pe bulevardul cu palmieri, va intra în sfârșit în șantier. Aleile sunt mult prea distruse ca să mai fie lăsate așa. Iar fonduri europene nu se pot accesa, așa că se vor investi, conform estimărilor, aproximativ 2 milioane de euro, din bugetul local. Parcul va avea rastele de biciclete, o fântână decorativă și mobilier nou.
Consilierii locali au adoptat încă din toamna lui 2016 Documentația de avizare a lucrărilor de intervenție pentru „Parcul Cetate (Parcul Civic)”.
Suprafața totală propusă pentru amenajare este de 67.676 metri pătrați, din care aproape 22.000 de mp de alei. Potrivit D.A.L.I., vor fi alei dalate, alei asfaltate, alei cu pavele tip frunză, alei și piațetă, pavate cu lespezi de piatră. De asemenea, va fi pus la punct și iluminatul public, urmând să fie montați în parc 82 de stâlpi de iluminat cu două corpuri, să fie puse patru pergole, 115 bănci din lemn, 5 bănci din piatră, două bănci circulare, două rastele de biciclete.
Vor fi plantați 964 de arbuști, 3.762 de trandafiri, dar se va pune și gard viu, precum și gazon proaspăt. Totodată, va fi amenajată și o fântână decorativă, potrivit documentației.
Parcul Civic are o istorie foarte scurtă. Aproape întreaga suprafață a acestuia a fost incinta uneia dintre cele mai mari cazărmi militare din Europa, situată în vecinătatea cetății Timișoarei, care a fost menținută până după Al Doilea Război Mondial. Dezafectarea acesteia a început prin 1956, pentru multă vreme parcul de astăzi fiind doar… un câmp de moloz.
Reprezentanții primăriei așteaptă încă eliberarea autorizației de construire, documentația pentru eliberarea acesteia fiind depusă, pentru a putea face următorul pas pentru modernizare. Spun că au fost discuții și cu Inspectoratul de Stat în Construcții.
„La Parcul Civic am așteptat eliberarea autorizației de construire, pentru că au fost eliberate deja toate avizele. Au fost discuții destul de lungi, din ce înțeleg de la colegii mei, cu Inspectoratul de Stat în Construcții, cu privire la mai multe soluții din proiect, ele au fost finalizate până la urmă. După ce vom avea autorizația de construire, se scoate la licitație execuția proiectului, ne așteptăm ca până în sfârșitul verii, cel târziu, să avem un executant. Acesta este calendarul de achiziție, vom începe de îndată ce vom avea un executant”, ne-a explicat viceprimarul Dan Diaconu.
Estimarea este că în maximum 45 de zile ar putea fi lansată licitația pentru execuție, care să stabilească ce firmă se va ocupa de lucrările propriu-zise.
Prin urmare, dacă licitația pentru execuție este lansată cât mai curând, am putea avea o firmă constructoare abia în toamnă, șantierul având toate șansele să fie deschis anul acesta.
E nevoie de bani serioși pentru modernizările dorite, valoarea totală a investiției fiind estimată la 8,1 milioane de lei, cu tot cu TVA, adică aproximativ 2 milioane de euro. Toate amenajările ar trebui să fie gata în jumătate de an de la începerea efectivă a lucrărilor.
Articole pe aceeași temă
http://www.tion.ro/inca-un-parc-din-centrul-timisoarei-se-pregateste-pentru-santier-va-avea-fantana-decorativa/1695005
Citiți principiile noastre de moderare aici!