Parcul Național Lacurile Plitvice este cel mai vechi parc național din Europa de sud-est și cel mai mare parc național din Croația. Parcul a fost înființat în 1949 și este situat în zona muntoasă carstică din Croația centrală, aproape de granița cu Bosnia și Herțegovina. Numele provine de la lacurile din parc, puțin adânci, sau în croată pličina sau plitvak, plitko.
Zona protejată se întinde pe aproximativ 300 km². Circa 90% din această zonă face parte din cantonul Lika-Senj, restul de 10% fiind în cantonul Karlovac. În 1979, Parcul Național Lacurile Plitvice a fost adăugat în lista patrimoniului mondial UNESCO.
În anii ’90 pe locul unde se află parcul se desfășura Războiul Croat pentru Independență. În martie 1991, rezervația a fost scena primei confruntări armate în cadrul războiului. Pe lângă conflictele care au avut loc aici, soldate cu victime umane, inclusiv copii, terenul a fost în mare parte minat. Zona a fost recucerită de către armata croată în luna august a anului 1995.
Ca urmare a conflictului, U.N.E.S.C.O. a trecut parcul pe lista Patrimoniului Mondial în Pericol. Datorită importanței parcului, guvernul croat a depus eforturi pentru a demina terenul, ceea ce a făcut ca în 1998 obiectivul sa fie scos de pe lista locurilor cu grad de pericol ridicat. Chiar dacă parcul a fost în totalitate deminat, împrejurimile nu sunt complet sigure, anumite trasee nefiind practicabile.
În prezent Parcul Național Lacurile Plitvice atrage peste un milion de vizitatori anual. Parcul are două intrări corespunzătoare împărțirii geografice a lacurilor din parc. Astfel turiștii își pot începe vizita fie cu Lacurile Superioare fie cu cele Inferioare. Traseele amenajate merg pe malurile a 16 lacuri (a căror apă are culoarea smaraldului) și pe lângă 92 de cascade. Un traseu complet prin parc durează aproximativ 8-9 ore.
Există 8 rute amenajate și marcate corespunzător, fiecare atracție fiind semnalizată pentru a putea fi găsită cu ușurință. Parcul în ansamblu este o comoară naturală care uimește prin frumusețea peisajelor. Ca și atracții individuale se remarcă Cascada Veliki Slap care are o cădere de aproximativ 80 de metri. De asemenea, toate traseele amenajate traversează cel mai mare lac din parc – Kozjak – cu o suprafață de peste 80 de hectare.
În jurul parcului există o întreagă infrastructură dedicată turismului. Hoteluri, restaurante, puncte de transport, toate gândite pentru a oferi vizitatorilor o experiență cât mai comodă și mai relaxantă atunci când vizitează Parcul Național Lacurile Plitvice.
(Foto: www.panoramio.com)
Articole pe aceeași temă:
Parcul Nicolae Romanescu – cea mai mare zona verde urbana din Romania
Cele mai vizitate parcuri tematice din Europa
Insula Ovidiu, oaza de liniste de pe litoralul romanesc
Cele mai interesante strazi din lume
Cele mai inedite hoteluri plutitoare
Citiți principiile noastre de moderare aici!