Marius Oteşteanu este profesor la Universitatea Politehnica din Timişoara, iar din 2004 deţine funcţia de decan al Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii. „Un prim lucru pe care mi-l doresc este legat de modul de conducere. Din punctul meu de vedere acest lucru presupune o echipă în care să ai încredere şi cu delegare de competenţe şi în al doilea rând o transparenţă totală în actul decizional. Transparenţa înseamnă să se ştie dinainte ce se discută, să se hotărască la modul liber. În al doilea rând văd conectată Politehnica între două elemente majore, pe intrare în mediul preuniversitar şi pe ieşire este modul economic, pe care îl vad ca beneficiar şi ca susţinător al învăţământului superior din Politehnică”, ne-a spus Marius Oteşteanu.
Cel de-al doilea candidat la funcţia de rector al Universităţii „Politehnica” din Timişoara este profesorul Radu Vasiu. Începând din anul 2004 este secretar ştiinţific al UPT, responsabil cu cercetarea şi cu relaţiile internaţionale şi membru în senatul UPT. „În primul rând îmi propun consolidarea universităţii ca universitate din prima categorie valorică, apoi continuarea investiţiilor începute în zona de infrastructură, consolidarea lor şi mai ales investiţia în resursa umană, care să poată să utilizeze la adevărata valoare această infrastructură pentru că în ultima perioadă cu toate blocajele apărute avem un deficit de personal şi de cercetare şi academic în special de forţă de muncă tânără. Pe plan didactic aş vrea să impunem cât mai mult utilizarea tehnologiilor educaţionale moderne, care folosesc tehnologiile informaţionale, astfel încât să flexibilizăm cât mai mult posibil programele de studii şi să le creştem astfel activitatea în rândul studenţilor”, a precizat Radu Vasiu.
Un alt candidat la funcţia de rector este profesorul Ilare Bordeasu, care predă în cadrul Facultăţii de Mecanică. Ocupă funcţia de profesor universitar având o activitate didactică şi de cercetare în cadul Universităţii „Politehnica” începând cu anul 2007. „Primul lucru pe care mi-l doresc îl reprezintă transparenţa deciziilor, participarea colegilor la luare unor decizii de mare importanţă cum a fost cel cu unificarea cu medicina. Legat de fuziunea cu orice altă instituţie inclusiv formarea unei metropole mă pot pronunţa numai dacă se pronunţă întreaga comunitate, nu numai printr-un vot al senatului. În al doilea rând îmi doresc să fie sprijiniţi cât mai mulţi tineri. Nu zic că până acuma nu au fost sprijiniţi, dar aportul pe care ei şi-l pot aduce va fi mult mai apreciat în mandatul meu”, a precizat Ilare Bordeasu.
Cel de-al patrul candidat înscris în cursa pentru scaunul de rector este Horia Gheorghe Balta. Acesta predă în cadrul UPT începând cu anul 1990, iar acum este şef de lucrări la Departamentul de Comunicaţii al Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii. „O primă idee pe care o am în minte este aceea de a transfera puterea de decizie din mâna rectorului şi a conducerii universităţii către tot corpul didactic al universităţii. Un singur om nu poate să aibă o viziune atât de clară cât are întreaga comunitate academică. Tot în spiritul democraţiei, studenţilor le propun un examen pe care ei să îl efectueze. Să existe o bază de date de subiecte, la momentul examenului o comisie formată din studenţi şi profesori extrage subiectele ca să nu existe niciun fel de suspiciuni şi niciun fel de nemulţumire, subiectele sunt grilă se corectează efectiv de către studenţi de faţă cu cel examinat”, ne-as pus Horia Balta.
Actualul rector al Universităţii Politehnica din Timişoara, Nicolae Robu, are deja două mandate şi nu mai poate candida la acest post.
Profesorii care vor să îşi depună candidatura la postul de rector al Universităţii „Politehnica” o mai pot face până în data de 10 februarie. Alegere rectorului va avea loc în data de 16 februarie, iar validarea câştigătorului de către Senatul Universităţii se va facea în data de 20 februarie. În cazul în care rectorul nu este ales din primele alegeri în data de 23 februarie va avea loc al doilea tur.
Citiți principiile noastre de moderare aici!