De joi până duminică, melomanii vor putea asculta artiști de prim rang în cadrul Festivalului JazzTM, care promite a fi cel mai important eveniment muzical al Timișoarei post-decembriste.
Artiștii care vor concerta la Timișoara au în palmares, împreună, nu mai puțin de 17 nominalizări la premiile Grammy. Vă prezentăm, în continuare, programul festivalului.
În deschidere, joi, 4 iulie, de la ora 21, în Piața Victoriei vor cânta orchestra Filarmonicii Banatul și Bega Blues Band alături de mezzosoprana Aura Twarowska, solistă a Operei de Stat din Viena. Concertul va cuprinde un program variat de operă, jazz şi selecţiuni din piese celebre semnate George Gershwin: „Rapsodia Albastră” şi „Un American la Paris”, piese din repertoriul compozitorului Richard Oschanitzky şi din repertoriul Bega Blues Band.
Vineri, 5 iulie, pe scena din Piața Victoriei vor urca, de la ora 19.00, Sebastian Spanache Trio, de la ora 20.15 – Hidden Orchestra, iar de la ora 21.30 – Richard Bona.
Sâmbătă, 6 iulie, vor concerta, de la ora 19.00, Mario&The Teachers, de la ora 20.15 – Manu Delago Handmade, iar de la 21.30 – Kurt Elling.
Duminică, 7 iulie, în ultima zi a festivalului, în centrul Timișoarei vor cânta, de la ora 19.00, Iordache, de la ora 20.15 – Ilhan Ersahin, iar de la ora 21.30 – David Murray Infinity Quartet alături de Macy Gray.
Printre invitați se numără nume celebre, care au cucerit publicul din întreaga lume. Câştigător Grammy, Kurt Elling, de exemplu, este printre cei mai importanţi vocalişti de jazz. A câştigat toate premiile DownBeat Critics Poll în ultimii 13 ani şi a fost numit „Vocalistul Anului” de Asociaţia Jurnaliştilor de Jazz timp de 8 ani la rând. Toate cele zece albume ale sale au fost nominalizate la premiile Grammy. „Elling este cea mai remarcabilă voce a timpurilor noastre”, decreta ziarul New York Times în ceea ce-l priveşte pe Kurt Elling.
Richard Bona este unul dintre cei mai renumiţi basişti de jazz din lume. „Nu este cool să fii impresionat de ultimul copil minune apărut în oraş. Dar chiar și cei mai reținuți dintre cei reținuți renunță când vine vorba de Richard Bona, un virtuoz timid al basului electric provenit dintr-o colibă de chirpici de undeva din Camerun”, scriau despre el criticii de la Newsweek. Nu sunt mulți artiști care s-au simțit acasă în atâtea locuri diferite, care au trăit în zgârie-nori și în colibe, care au concertat în Paris, Mumbai sau Sydney sau care au fugit pentru a-şi salva viața fiind urmăriți de animale sălbatice…
David Murray Infinity Quartet featuring Macy Gray, noul proiect al lui David Murray, are rădăcini adânci în tradiția jazz și reunește unii dintre cei mai buni muzicieni din jazz-ul contemporan. Murray şi Gray reprezintă două nume mari ale muzicii, într-un proiect care a cucerit deja festivaluri celebre de jazz, cum ar fi Jazz à la Villette (Paris), London Jazz Festival (Londra) sau North Sea Jazz Festival (Rotterdam).
Deopotrivă cântăreață şi compozitoare, scriitoare şi actriță, Macy Gray este cunoscută în întreaga lume pentru vocea ei unică și stil, cu influențe puternice a la Billie Holiday și Betty Davis. De-a lungul carierei sale a fost răsplătită cu premii Grammy, Brit Awards și MTV Video Award, a colaborat cu Bobby Brown, Erykah Badu, Fatboy Slim, Fergie, Justin Timberlake, Mos Def, Natalie Cole, Santana, The Black Eyed Peas, Zucchero şi alţi artişti cunoscuţi în toată lumea. La fel, David Murray este considerat a fi o legendă vie a muzicii jazz. Numărul albumelor şi al concertelor, la fel ca şi cel al distincțiilor de care s-a bucurat, fie că vorbim de Grammy, Guggenheim Fellowship sau Bird Award, vorbesc pentru succesul său.
Despre Ilhan Ersahin – Istanbul Sessions, Le Monde scria „Ascultați asta! Jazzul și-a schimbat forma”, iar Eric Truffaz considera că „Dacă Radiohead ar cânta jazz, ar suna așa”. Saxofonist și compozitor, Ilhan Ersahin este unul dintre cei mai creativi și aventuroși artiști ai scenei contemporane de jazz şi muzică electronică.
Manu Delago este, în opinia lui Bjork, „un percuționist uimitor”, iar The Times îl consideră „un virtuoz al Hang-ului”.
Despre Hidden Orchestra, din Scoţia, Vic Galloway, de la BBC Radio 1, spunea că este „o formație cum nu veți găsi nicăieri în lume în acest moment, unul dintre cele mai impresionante lucruri pe care le poți vedea live”.
Reamintim că accesul spectatorilor este gratuit la JazzTM, dar nu pe scaune. În faţa scenei a fost amenajată o zonă cu scaune, unde un loc costă 50 de lei pentru toate zilele festivalului. Detalii pe www.jazztm.ro.
Festivalul JazzTM este organizat de Primăria Timişoara cu sprijinul voluntarilor PLAI. Portalul de ştiri www.tion.ro este partener media al evenimentului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!