Primarul Nicolae Robu spune că arborii în ghivece pot fi admiraţi în mai toate marile oraşe ale lumii, iar Timişoara va prelua modelul.
„În locurile în care nu se pretează să existe plantări și în care dorim să eliminăm odată praful și noroiul cred că putem să facem decorațiuni foarte frumoase, aducând arbuști care cresc chiar la 4, 5, 6 metri înălțime, în ghivece. Este un lucru care se practică în țările dezvoltate, unde știm că aerul are o cu totul altă calitate decât la noi, unde poți să stai săptămâni în șir cu pantofii nefăcuți, unde după ce plouă este mai curat decât înainte de a ploua și nu se face mizerie de niciun fel, unde nu constați să ți se depună praf nici pe pervazul de la geam, nici pe mobila din casă și nici pe mașina care stă în stradă… Cred că spre așa ceva trebuie să tindem și noi și putem să facem asta dacă preluam conceptele urbanistice moderne. În foarte multe locuri am văzut, în Statele Unite ale Americii, am văzut în Germania, în Coreea…”, a explicat Robu.
Reprezentanţii primăriei spun că jardinierele cu flori şi ghivecele cu arbori au un dublu rol: pe lângă faptul că înfrumuseţează oraşul, reprezintă şi… un „scut” anti-maşini.
Pentru început, astfel de copăcei, salcâmi japonezi şi duzi pletoşi, s-au pus în noua piaţetă din cartierul Soarelui.
„Începem să punem arbori în acea piațetă din cartierul Soarelui. Dar de fapt am început în Bălcescu, cu jardinierele. Arbuști nu am pus în ghivece în Bălcescu, dar am pus o mulțime de jardiniere, care au rol multiplu. Pe de o parte, ele aduc o notă de frumos cu florile multicolore pe care le conțin, pe de altă parte și împiedică mașinile să intre pe pavaj. Am făcut același lucru în Piața Victoriei, pe locul fostului acvariu, unde mereu urcau mașinile. În momentul în care am făcut acel aranjament foarte frumos nu mai urcă mașini. Acum facem mai mult de atât în piațeta din Soarelui, pe care o echipăm cu bănci, cu jardiniere. Pe lângă cele puse deja, care împiedică mașinile, vom posta și jardiniere de altă formă, rotunde, de exemplu, și un număr de arbuști în ghivece. Iarna pot rămâne acolo acești arbuști”, a adăugat Robu.
Edilul nu exclude amplasarea unor astfel de ghivece cu arbori şi pe strada pietonală Mărăşeşti, în apropierea băncilor.
Iniţiativa primăriei stârneşte critici din partea aleşilor PDL.
„Azi aflu că se “plantează” ghivece cu pomi. Dacă tot au dat rateuri cu săditul, poate îşi scot banii altfel. Ghivecele sunt scumpe şi pe jumătate false. Niciodată pomul în ghiveci nu se va dezvolta şi nu va ajunge să împrospăteze cu oxigen atmosfera oraşului. Are un singura avantaj, doar pentru firma care îl vinde: e scump! Jenant!”, a reacţionat consilierul local Ştefan Sandu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!