În conferința de presă de vineri, Robu a prezentat o simulare realizată de arhitecți a felului în care va arăta Filarmonica Banatul după renovare. Ajutat de consilierul Cătălin Iapă, aflat la taste, primarul Timișoarei s-a declarat extrem de mulțumit de proiect.
„Am primit imagini foarte frumoase care reprezintă viziunea proiectantului asupra a ceea urmează să fie făcut la clădirea filarmonicii, atât în exterior se va interveni, cât și în interior, și la grădina de vară. Va fi o lucrare foarte frumoasă și foarte funcțională”, a spus Robu.
Pe afară, clădirea Filarmonicii nu se va schimba radical, cele mai multe modificări urmând să fie realizate în foaier și în sala de concerte, care va căpăta, susține primarul, o acustică mai bună.
„Se păstrează tot ce este tipic pentru această clădire, se adaugă construcții din sticlă, inclusiv se propune o construcție din sticlă, care nu schimbă aspectul, dar asigură crearea unui spațiu interior mult mai mare decât cel actual. În interior vom avea un foaier foarte frumos, generos și foarte funcțional. În sala de spectacole se va schimba totul, și instalația de climatizare, și tot ce trebuie pentru a avea o sală modernă, cu acustică bună. Aici a fost înainte un cinematograf, s-a făcut rapid o intervenție, atât cât s-a putut, pentru a se îmbunătăți acustica sălii”, a explicat Nicolae Robu.
Cele mai multe schimbări, așa cum reiese din proiectul prezentat, vor fi la Grădina de Vară, care va fi acoperită. Nu se știe deocamdată dacă acoperișul va fi fix sau retractabil.
„În spate vom avea și un spațiu restrâns, vom avea și o cafenea. În ceea ce acum este Grădina de Vară va fi un spațiu acoperit, care va putea fi folosit nu numai câteva luni pe an ca acum. Este o mare sală de spectacole, concepută cu foarte multă sticlă, ca material de construcții, tocmai pentru a nu apărea în fața ochiului o construcție masivă, apăsătoare, care să lase impresia că suntem într-o zonă aglomerată. Se analizează două variante, inclusiv retragerea automatizată, motorizată, a acoperișului, pentru că ne dorim, pe cât se poate, să existe și senzația de spectacole în aer liber. Nu e deloc senzația de aglomerație și vom pune în valoare acest spațiu din centrul orașului, încă un spațiu pentru spectacole”, a mai spus Robu.
Proiectul presupune și dispariția unor investiții făcute în timpul mandatului actualului director, Ioan Coriolan Gârboni, cum ar fi bariera în formă de mână de dirijor, aflată chiar în fața intrării.
„Va dispărea și bariera cu mâna. Eu am făcut un sondaj cu acea mână. Eu mă așteptam ca majoritatea repondenților să spun că nu le place. În poză arăta acceptabil. În realitate arată groaznic, după gusturile mele. Nu e rea, suntem la filarmonică, să apară o mână a unui dirijor. Nu au ce să caute bariere”, a declarat edilul Timișoarei.
Robu nu a putut preciza cât va costa proiectul, suma urmând să fie stabilită de un studiu de fezabilitate, iar apoi de licitația care va urma.
„Nu știm cât costă. Când vom aproba studiul de fezabilitate vom avea o estimare a costurilor. Când se va face proiectul cu detaliile de execuție, vom avea o estimare și mai precisă. Costurile reale le vom avea în momentul în care vom face licitația”, a mai spus primarul Timișoarei.
Întrebat de reporterul tion.ro când vor începe lucrările, având în vedere că mai este foarte puțin timp până când Timișoara va deține titlul de Capitală Culturală, Robu a răspuns că, cel mai probabil, în acest an și se vor finaliza înainte de 2021. El a insistat că municipalitatea va aplica „penalități imense” viitorului constructor dacă nu va reuși să termine acest proiect până atunci.
Citiți principiile noastre de moderare aici!