Pelerinajul Floriilor la Timișoara va avea loc sâmbătă, 8 aprilie, începând cu ora 17:15. Vor fi trei puncte din care credincioșii și preoții vor pleca spre Catedrala Mitropolitană.
La ora 17:30 se va pleca în pelerinaj de la Biserica Ortodoxă din Piața Alexandru Mocioni nr. 9, pe B-dul 16 Decembrie 1989 – Podul Traian – Catedrala Mitropolitană. La ora 17:15 se va pleca în pelerinaj de la Biserica Ortodoxă din strada profesor George Dragomir (Piața Crucii) pe B-dul Mihai Viteazu – Podul de la Universitate – B-dul Regele Ferdinand (contrasens) – Catedrala Mitropolitană. Ultimul punct din care se va pleca este Mitropolia Banatului. De acolo se va pleca la ora 17:40, pe B-dul C.D. Loga (trotuar) către Catedrala Mitropolitană.
Sosirea la Catedrala Mitropolitană va avea loc în jurul orei 18, iar acolo programul liturgic va continua în interiorul lăcașului de cult cu Vecernia. După slujbă, credincioșii și preoții vor înconjura catedrala, pe străzile din vecinătatea lăcașului de cult.
La pelerinaj va participa și mitropolitul Banatului ÎPS Ioan.
Organizatorii fac precizarea că, pentru desfășurarea pelerinajului în bune condiții, din toate cele trei puncte de plecare va fi afectată o singură bandă de circulație din carosabil.
Începând din seara Duminicii de Florii, intrăm în Săptămâna Patimilor, care va culmina cu Sfânta zi de Joi, ce este asociată cu Cina cea de Taină, şi cu Vinerea Mare, ce amintește de răstignirea lui Iisus.
Floriile ne amintesc de intrarea Lui Iisus în Ierusalim. De Florii (marcate în acest an duminică, 9 aprilie), după slujba de dimineaţă, de la biserică, ramurile sfinţite de salcie sunt aduse acasă şi se ating cu ele copiii, ca să crească mari şi frumoşi. Sunt păstrate la icoane, la porţi, la grinda casei, pe morminte sau puse într-un loc curat, fiind folosite în decursul anului în gospodărie. Crenguţele de salcie sfinţite se plantează și undeva în grădină. Tradițiile românești spun că ele vindecă animalele bolnave sau aduc o recoltă mai bogată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!