Castelul Stalker, Argyll, Scoția
E posibil să recunoști acest castel din pelicula „Monty Python and the Holy Grail”. Metoda cea mai simplă de a vizita acest colț de lume este să închiriezi o mașină. Pentru cele mai frumoase priveliști întoarce la cutia poștală roșie din Appin, parchează chiar la capătul drumului, iar de acolo traversează pe jos pajiștea. Castelul în sine este un turn cu patru etaje aflat pe o insuliță de pe lacul Laich. Așa că, dacă vrei să explorezi castelul îndeaproape vei fi nevoit să închiriezi o barcă. Odată ajuns acolo trebuie să urci treptele până în vârf pentru a te delecta cu panorame superbe.
Catedrala Strasbourg, Franța
Cunoscută drept cea mai frumoasă catedrală gotică din Europa, Notre-Dame de Strasbourg a împlinit, anul trecut, nu mai puțin de un mileniu de când a fost ridicată. În interior poți număra minutele pe un ceas astronomic ce datează din 1842 sau poți admira o orgă, ce este o adevărată operă de artă. În lunile de vară poți privi această catedrală în toată splendoarea sa de la una din piațetele din apropiere.
Palazzo Vecchio, Florența, Italia
Palazzo Vecchio (Palatul Vechi) găzduiește primăria Florenței. Din exterior arată precum un palat italian medieval tipic, dar adevărata sa splendoare se află în interior. Încăperile sale enorme sunt acoperite cu opere de artă și vei avea impresia că te-ai întors în timp, în vremea balurilor regale. Dacă ajungi să vezi această clădire superbă, asigură-te că ai suficient timp pentru a explora fiecare colț al palatului. Majoritatea timpului, clădirea este deschisă până târziu, ba chiar până la miezul nopții în lunile de vară.
Cetatea Guaita, San Marino
Micuțul stat din inima Italiei, San Marino, se mândrește cu trei cetăți cocoțate pe Muntele Titano. Fortăreața Guaita este și cea mai populară, realizată în secolul al XI-lea. De-a lungul istoriei sale lungi, cetatea a funcționat și ca o închisoare, iar în 2008 a ajuns pe lista UNESCO de locuri de patrimoniu. Fortăreața, aflată pe o stâncă înaltă, este unul dintre cele mai fotografiate locuri din Europa.
Atomium, Bruxelles, Belgia
Forma neobișnuită a acestei clădiri, care este o replică a unei celule cristaline de fier, înaltă de 102 metri, face notă discordată printre arhitectura clasică din Bruzelles. Atomium este, de fapt, un muzeu, iar sfera din vârf găzduiește un restaurant de unde poți admira peisaje superbe peste capitala belgiană. Clădirea a fost realizată pentru Târgul Mondial Expo58 din 1958, iar de atunci a stârnit imaginația a milioane de vizitatori.
Catedrala Hallgrimur, Reykjavik, Islanda
Începută în 1945, Catedrala Hallgrimur a fost creată să semene cu o lavă bazaltică ce curge prin peisajul Islandei. Au fost nevoie de 41 de ani pentru a finaliza această operă de artă, fiind cea mai înaltă biserică din Islanda. Vârful catedralei este și un turn de observație, fiind locul perfect pentru a admira peisajele strălucitoare din capitala islandeză.
Catedrala La Sagrada Familia, Barcelona, Spania
Într-un oraș cu o mulțime de clădiri frumoase și neobișnuite, faimoasa La Sagrada Familia reușește să se distingă dintre celelalte opere ale lui Gaudi. Deși a fost începută în 1882 de un alt arhitect, Gaudi a preluat acest proiect un an mai târziu, lucrând la el până când a murit în 1926. De atunci mai mulți arhitecți au încercat să continue viziunea celebrului artist. Aflată chiar în centrul Barcelonei, această clădire a devenit simbolul capitalei catalane.
Turnul din Pisa, Italia
Turnul din Pisa este, de fapt, campanila catedralei cu același nume. Faimoasă în întreaga lume pentru faptul că este înclinată, campanila se află în spatele catedralei și este a treia cea mai vechie structură din Pisa, după catedrală și baptisteriu. Această înclinație a apărut încă în timpul construcției, fiind cauzată de solul prea moale pe care a fost ridicat turnul.
Casa din Piatră, Fafe, Portugalia
Construită între doi bolovani uriași, uniți cu un amestec din beton, se spune că această casă a fost inspirată din popularul desen animat american „Familia Flintstone”. Deși ciudată, reședința ce pare a fi desprinsă din epoca preistorică are mai multe componente mai… moderne, precum geamuri, uși și chiar și acoperiș cu jgheaburi.
Casele cubice, Rotterdam, Olanda
”Casa cubică” este un design al arhitectului olandez Piet Blom. Acesta și-a imaginat un copac abstract, iar întregul complex de case, ca o pădure. Astfel, Blom a vrut să creeze un sat în interiorul orașului, o oază cu propriile afaceri, magazine, școli și parcuri. Cea mai importantă caracteristică a acestui design este legătura dintre privat, partea de sus, și public, partea de jos. Complexul este, de fapt, un pod pietonal ce traversează o șosea.
Articole pe aceeași temă:
Noua cladiri care vor redefini orizontul marilor metropole in 2016
Top 10 cele mai interesante orase pe care trebuie sa le vezi in 2016
Excursii la inaltime: top 10 cele mai impresionante platforme de observare
Pentru neinfricati: top 10 cele mai periculoase trasee pentru drumetii
Top 10 experiente pe care trebuie sa le incerci in Europa
Comorile arhitecturale moderniste de pe strazile Barcelonei
Vacanta pe gratis in Florenta: ce poti face fara bani in cel mai frumos oras italian
Un sfarsit de saptamana in inima Cataloniei: Barcelona
Citiți principiile noastre de moderare aici!