Parcul Justiției a fost deschis, oficial, trecătorilor. Muncitorii firmei Lovrintim – societate care a câștigat licitația primăriei – au lucrat aproape patru luni în parcul aflat la doi pași de municipalitate. Au refăcut aleile, au plantat flori, arbori și arbuști – 53 la număr, au instalat un sistem de irigare și o stație de pompare, au montat 23 de stâlpi de iluminat fotovoltaici, au reabilitat o conductă de apă, au dezmembrat gardul care împrejmuia parcul și au pus mobilier urban: 38 de bănci și 35 de coșuri de gunoi. În tot parcul a fost pus gazon nou, mai puțin în zonele care au fost gândite ca „insulițe” de flori.
„S-au schimbat anumite rețele de utilități, s-a montat un sistem de irigare în tot parcul, s-au amenajat anumite insule unde vor fi flori și s-au plantat bulbi acolo, sigur, florile vor răsări la primăvară. În rest, pe marea majoritate a suprafeței parcului s-a postat covor de iarbă. Parcul arată minunat la ora actuală, pentru că s-a pus covor de iarbă și m-am bucurat să văd de ce calitate este acest covor. Am văzut în multe locuri covoare de iarbă, dar vă spun sincer că așa de bun ca aici nu am văzut niciunde. Este o plăcere, pur și simplu, să vezi iarba. S-au amenajat toate aleile, care erau în ultimul hal în acest parc, s-a dotat parcul cu mobilier specific, bănci și coșuri de gunoi. Un lucru deosebit: s-a îndepărtat gardul. Mie nu-mi plac îngrădirile, nu-mi plac gardurile care, implicit, îngrădesc. Cred că parcul arată mult mai bine acum, cu această deschidere a sa, te îmbie pur și simplu să vii în el”, a explicat primarul Nicolae Robu marți, la inaugurarea Parcului Justiției.
Edilul-șef nu a putut trece peste momentul tăierii unei panglici. Cum subalternii lui nu au avut de ce să o lege, au ținut-o doi angajați, iar edilul a tăiat panglica… singur, deși la inaugurare se mai aflau și viceprimarul Dan Diaconu, dar și șeful Direcției de Mediu, Adrian Bere, manager de proiect, care s-a ocupat îndeaproape de implementarea proiectului pe fonduri europene.
În Parcul Justiției nu a fost tăiat niciun copac. Muncitorii au vrut să taie unul singur, care este găurit și se poate prăbuși oricând pe o alee, dar nu au primit aprobare, pentru că proiectul nu prevedea și tăierea de arbori.
„Ne-a fost refuzat acordul pentru defrișarea lui, deoarece în proiectul de amenajare nu era prevăzut să se defrișeze niciun arbore. Există un pericol pentru deplasarea prin parc, deoarece există posibilitatea să cadă, le-am prezentat acest aspect celor de la Agenția de Protecție a Mediului”, ne-a declarat Adrian Bere. Un copac a căzut în timpul lucrărilor, așa că muncitorii au fost nevoiți să-l taie de tot, ne-au mai spus cei responsabili de proiect.
Parcul Justiției este cel de-al doilea parc din Timișoara în care se poate sta, oficial, pe iarbă, după Parcul Karlsruhe – parcul de picnic. Este însă singurul din centrul orașului.
„Se va putea sta inclusiv pe iarbă, trebuie să ne scoatem din cap tot felul de restricții pe care noi înșine ni le-am pus, de o manieră absolut absurdă până la urmă. De ce facem amenajări? Ca să ne simțim bine, deci trebuie să avem dreptul să călcăm pe iarbă, să ne culcăm pe iarbă, să stăm la soare, întinși, fără inhibiții, fără preconcepții, așa cum fac lucrul acesta cu degajare, relaxați, cetățeni ai Franței, ai SUA, ai Angliei mai ales, unde știm ce calitate are iarba”, a mai spus Robu.
Potrivit directorului firmei care a efectuat lucrările, cele peste 100.000 de flori din Parcul Justiției vor oferi un adevărat spectacol în primăvară, atunci când vor înflori.
Pentru ca șoferii să nu mai parcheze pe spațiul verde sau peste florile plantate recent, angajații primăriei au pus, pe marginile parcului, stâlpișori sau opritoare care să le arate bizonilor că parcul nu a fost gândit ca parcare.
Lucrările au costat 2,09 milioane de lei, aproximativ 463.000 de euro, majoritatea banilor venind de la Uniunea Europeană.
Alte articole pe aceeași temă:
Bizonii parcheaza deja in Parcul Justitiei. Florile, sub rotile masinilor
Citiți principiile noastre de moderare aici!