Potrivit autorităţilor locale, până acum au fost semnate peste 80 de decizii de eutansiere. Legea permite eutanasierea câinilor ridicaţi de pe străzi dacă nu sunt revendicaţi sau adoptaţi în termen de 14 zile lucrătoare de când au ajuns în adăposturi. Administraţiile locale pot decide să îi mai ţină în padocuri dacă dispun de resurse, dar conducerea Primăriei Timişoara a fost tranşantă şi a dat undă verde pentru eutanasiere. Primarul Nicolae Robu consideră că aceasta este singura opţiune dacă vrem să nu mai avem oameni muşcaţi de câini pe domeniul public, chiar dacă anul trecut milita pentru sterilizarea în masă a animalelor, atât a celor adunate de pe străzi, cât şi a celor din gospodării.
„S-a început, au fost eutanasiaţi primii 21 de câini. La ora actuală avem 440 de câini în adăpost şi undeva la 230-240 dintre ei sunt de mai mult de 14 zile lucrătoare, se merge cu eutanasierile în ordinea vechimii, până vom ajunge la zi. Sunt 86 de decizii de eutanasiere semnate, urmează să se mai semneze. Deciziile se fac de către primărie şi se transmit către medicul veterinar concesionar al activităţii, care face eutansierile. Câinii sunt apoi incineraţi la Danyflor, avem propriul incinerator”, a declarat, pentru www.tion.ro, directorul Danyflor, Ionel Puşcaş.
Reprezentanţii municipalităţii spun că s-a început că animalele bolnave, bătrâne şi agresive. Câinii sunt tranchilizaţi, după care li se injectează substanţa letală conform procedurilor, conform Ghidului pentru eutanasierea animalelor aprobat de Colegiul Medicilor Veterinari, susţin autorităţile locale. Pentru fiecare câine eutanasiat se plăteşte 25,17 lei plus TVA aferent.
Lumea nu s-a înghesuit să adopte animale în această perioadă. „Adopţiile n-au crescut ca şi număr. Singurii care au mai luat sunt asociaţiile, sunt trei asociaţii care vin şi adoptă, în rest nu… La persoanele fizice n-a fost rupere de ritm”, susţine directorul societăţii de ecarisaj.
Citiți principiile noastre de moderare aici!