Parcul Rozelor din Timişoara se află în curs de reabilitare, lucrările urmând să fie finalizate în luna mai. Reprezentanţii municipalităţii au inspectat joi stadiul lucrărilor atât la Parcul Copiilor, care se face cu bani de la bugetul local, cât şi la Parcul Rozelor, pe fonduri europene. Autoritaţile locale spun că Parcul Rozelor, unul dintre locurile pentru care Timişoara a fost renumită în trecut, când număra circa 2.000 de soiuri de trandafiri valoroşi, va avea 900 de specii după ce va fi refăcut.
„La Timişoara a fost cea mai valoroasă colecţie de trandafiri din această zonă a Europei. Ea a fost degradată în perioada războiului, când au venit ruşii şi nemţi, care au ţinut aici două unităţi militare, una de cavalerie şi una moto (…) După a venit academicianul Alexandru Borza şi s-a înfiinţat Institutul Agronomic aici şi a început reabilitarea, când s-a ajuns la un număr de 2.000 de specii. După plecarea lui Borza şi desfiinţarea acelei staţiuni care exista pe malul Begăi din păcate s-au distrus mulţi trandafiri. În 1957 s-a ajuns din nou la 800 de specii. Acum, în ultimul timp, am ajuns la 450 de soiuri, după anii 90, anul acesta ajungem la 900 de specii, vor fi în jur de 9.500 de bucăţi de trandafiri”, a explicat şeful Direcţiei de Mediu a Primăriei Timişoara, Vasile Ciupa. Reprezentantul municipalităţii a afirmat că vor fi aduşi trandafiri din ţări ca Ungaria, Olanda, Franţa şi Anglia şi că se încearcă aducerea unor soiuri valoroase. „Vor fi şi specii cu care ne vom îmbogăţi în cursul acestui an, încercâm o colaborare cu Portlandul, dar numai după ce va fi deschis parcul oficial, încercăm schimburi de specii şi cu alte centre din Europa şi vrem anul viitor să depăşim 1.000 de specii. Sunt diferite soiuri, avem şi trandafiri urcători – o parte dintre ei sunt înmulţiţi de Horticultura din speciile vechi care au fost în Parcul Rozelor -, avem trandafiri de grădină, cei cu tufă, în diverse culori, toată paleta de culori posibilă, avem şi trandafiri în coroană, sperăm să obţinem toate speciile care sunt cunoscute în Europa, şi vrem să aducem şi acei trandafiri speciali, trandafirii parfumaţi, cei care sunt folosiţi şi în industria pentru obţinerea uleiurilor volatile şi parfumate”, a adăugat Ciupa.
Se lucrează inclusiv la gard, dar autorităţile locale nu au decis încă dacă parcul va fi sau nu închis pe perioada nopţii, în condiţiile în care multe persoane atentează la plantele din oraş. Oricum, primarul spune că Poliţia Locală va asigura paza… rozelor. „O să băgăm poliţia, că până le facem educaţie la cei cu mână lungă dispar florile, că ăsta e stilul la noi din păcate. Sperăm să le explicaţi oamenilor că e păcat să fure florile, că tot pe banii lor le aducem. Oricum va fi o problemă, pentru că din păcate când o să vină aceste specii mai deosebite şi tentante ca şi culoare şi miros, mulţi o să fie tentaţi să vină cu foarfeca să mai facă câte un buchet când merg într-o vizită. O să vedem în funcţie de efectivele poliţiei pentru că nu putem închide tot…”, a afirmat primarul Gheorghe Ciuhandu.
Valoarea totală a lucrărilor este de 5.000.000 de lei, spune Andrei Drăgilă, directorul de la Horticultura, una dintre societăţile care se ocupă de reabilitare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!