Oficialii Primăriei Timișoara au anunțat în sfârșit în aceste zile care va fi soarta fostelor băi turcești dezgropate în Piața Libertății. Concluzia este că avem de-a face cu o descoperire arheologică importantă, dar nu suntem capabili să o expunem liber în bune condiții – să protejăm vestigiile, să le restaurăm, să le conservăm și să creăm condițiile pentru a le expune in situ fără a le distruge.
Reprezentanții municipalității spun că proiectantul contractat de ei pentru a elabora soluțiile de punere în valoare a vestigiilor a venit cu două variante pentru Piața Libertății.
Varianta 1, cea pentru care s-a optat, presupune conservarea in situ, adică la faţa locului, protejarea prin acoperire cu folie şi nisip şi punerea în valoare prin marcaj în pavaj, prin plăcuţe informative şi amplasarea unei machete din bronz cu reconstituirea istorică, volumetrică, a clădirii băilor turceşti.
Varianta 2 presupunea conservarea in situ prin scufundarea nivelului de călcare al pavajului, conservarea şi prezentarea liberă a unei porţiuni din vestigiile băilor turceşti.
„Secţiunea Tehnică de Arhitectură şi Inginerie a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice (n.r – de la Ministerul Culturii), întrunită în 22.07.2015, a aprobat varianta 1 a proiectului de punere în valoare a băilor turceşti şi a emis avizul nr. 192/M/2015. Specialiştii din Comisie au aprobat această variantă tocmai pentru a se asigura păstrarea integrală, nealterată, a vestigiilor băilor turceşti, printr-o soluţie de protejare in situ reversibilă, care să permită o eventuală punere în valoare complexă, integrală şi descoperită a vestigiilor (inclusiv construirea unui spaţiu muzeal) atunci când vor exista posibilităţi financiare pentru aceasta (…) Expunerea liberă (scufundată) a vestigiilor arheologice (n.r. – propusă de fapt de către arheologi) implică necesitatea efectuării de lucrări de construcţie care ar distruge parţial vestigiile arheologice ale băilor turceşti (construirea de fundaţii, de parapeţi de sprijin, închiderea canalelor de încălzire a planşeelor, construcţia reţelelor utilitare – pluviale)”, au afirmat reprezentanţii primăriei.
Alexandru Hegyi, arheolog, doctorand al Universităţii de Vest, a iniţiat o petiţie online pentru salvarea patrimoniului arheologic al oraşului Timişoara.
„Patrimoniul arheologic al orașului Timișoara este un bun comun, iar valorificarea lui trebuie să fie un imperativ pentru aparatul administrativ. Timișoara este un oraș cu o istorie bogată, o istorie care trebuie înțeleasă, asumată și pusă la dispoziția publicului (…) Băile turcești din Piața Libertății constituie un edificiu unic până în acest moment în România; niciunde, în țară, o asemenea clădire nu a mai fost scoasă la suprafață”, îşi începe tânărul arheolog pledoaria.
Soluţia aleasă este, în opinia sa, mediocră şi inutilă.
„După lungi discuții, timp în care vestigiile arheologice au avut de suferit datorită protejării precare, Primăria Timișoara a luat în calcul soluția de „conservare și valorificare” propusă de firma S.C. Corint SRL (…) Considerăm această soluție ca fiind una mediocră, care nu servește interesele locuitorilor orașului Timișoara și, cu atât mai puțin, elementului turistic. Totodată, modul de expunere va avea foarte mult de suferit. De la nivelul solului, datorită dimensiunii zidurilor, observatorii nu vor putea vedea planimetria și nici ansamblul edificiului. Cu alte cuvinte, marcarea zidurilor sub această formă va fi total inutilă pentru orice modalitate de valorificare a clădirii”, se mai arată în petiţie.
Alexandru Hegyi a cerut primăriei să îşi reconsidere poziţia vizavi de această soluţie și să propună un proiect de restaurare și valorificare în situ viabil.
„Pe lângă ziduri, edificiul prezintă o structură interioară mult mai complexă. Spre exemplu, din această structură complexă face parte și sistemul de încălzire de tip „hypocaust”, aflat sub podeaua clădirii. Bazinul hexagonal din centrul încăperii este un alt element foarte important. De asemenea, instalația de aducțiune a apei constituie o reușită inginerească, surprinsă din punct de vedere arheologic (…) Mai există o serie de elemente extrem de importante – toate vizibile în acest moment. Cum vor fi acestea reprezentate vizual dacă structura va fi îngropată? (…) Considerăm că, în acest moment, tehnica de care dispunem poate să genereze soluții extrem de favorabile pentru o integrare reușită a vestigiilor descoperite. Analogiile pot să fie multiple. În orașe cu un potențial economic mult mai scăzut decât al orașului Timișoara integrarea descoperirilor arheologice a fost realizată cu succes”, mai afirmă arheologul.
Petiţia sa adunase până joi după-amiază aproape 200 de semnături și poate fi consultată aici.
Articole pe aceeași temă:
Autoritatile au decis: ingropam istoria! Baile turcesti din Piata Libertatii vor fi acoperite
Citiți principiile noastre de moderare aici!