Prima ediţie a Festivalul Rachiului sau Rakijada şi-a deschis porţile sâmbătă, în localitatea timişeană Sânpetru Mare. Încă de după-amiază, cu mic cu mare, localnicii s-au strâns în centrul localităţii. Patru cazane au produs ad-hoc, 50 de litri ţuică de prune. În alte trei cazane, organizatorii au pregătit gulaş, picant şi dulce, dar şi nelipsita fasole cu ciolan.
În cadrul festivalului s-au desfăşurat două concursuri sportive inedite. Numai opt concurenţi s-au încumetat să participe la competiţia de aruncare a unui bolovan de 20 de kilograme, în timp ce la trasul funiei, în faţa celor 11 echipe participante, s-au impus componenţii formaţiei „Mircu”.
Peste 20 de competitori s-au lăudat cu cel mai bun rachiu de prune şi s-au înscris pentru mult râvnitul titlu de „cel mai buni producător” al anului. Unul dintre localnici a fost desemnat câştigătorul absolut acesta fiind secondat de un competitor din Serbia, ultima treaptă a podiumului fiind ocupată de un cărăşan.
Programul artistic susţinut de ansamblul Prosveta Vukovar din Croaţia, ansamblul Vinca din Serbia, ansamblul „Mladost” din Timişoara, ansamblul „Plavi Delia” din Sânpetru Mare şi de ansamblul Sfantul Sava din Sânnicolau Mare a dat culoare evenimentului. Atmosfera veselă din cadrul Festivalului Rakijada a fost întreţinută şi de un grup de tamburaşi şi de orchestra de suflători ( trubaci ) ai lui Deian Ilici din Serbia. Petrecerea a ţinut până în zori, iar organizatorii, Uniunea Sârbilor din România şi Primăria comunei Sânpetru Mare, îşi propun să facă din acest festival al rachiului o tradiţie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!