Cei de la Aria Urbană au fost cei care au deschis seria concertelor de la Electric Castle de la Castelul Banffy. Imediat după a urmat „regina castelului și a hip-hop-ului”, Akua Naru, care i-a făcut pe cei prezenți să cânte odată cu ea și să se miște fără oprire în ritm de hip-hop. Alături de la DIGLOW band, ea a cântat cântecele ce au ajuns hituri în întreaga lume, dar și melodii noi.
Cei prezenți au putut să asculte pentru prima dată și piese interpretate de Dub Pistols, artiști care s-au aflat pentru a doua oară la Castel.
„Am fost la toate festivalurile mari din lume, am fost la Glastonbury, și vă spun sincer că experiența de la Electric Castle din 2013 a fost cea mai tare din întregul an. Iar în 2014 show-ul nostru de aici este cel pe care l-am așteptat cu nerăbdare tot anul. Locul acesta este absolut uimitor, poți vedea energia și vibrația lui. Acest loc va fi o destinație în care toată lumea din Europa va dori să ajungă! Și, să nu uit: românii sunt oameni de clasa întâi!”, a declarat Barry Ashworth, fondatorul trupei Dub Pistols.
Rave-ul și hip-hopul în interpretarea celor de la Die Antwoord au adus în fața scenei aproximativ 12.000 de oameni. Sud-africanii s-au aflat pentru prima dată în România, iar show-ul lor a fost presărat cu elemente vizuale, o coregrafie specială pentru fiecare piesă, multă energie din parte artiștilor nonconformiști și, desigur, multă voie bună.
Mai apoi, pe scenă au urcat Wilkinson și Delta Heavy, care au adus cu ei un drum and bass specific englezilor. Fiind pentru a patra oară în România, aceștia consideră că se află în familie. Bucuria lor s-a văzut din felul în care au interacționat cu publicul, din energia transmisă și cuvintele adresate: „Ne face o mare plăcere să fim aici, în Europa de Est, în familia România”, le-a spus MC Visionobi spectatorilor.
A doua zi au fost aproximativ 20.000 de oameni care au decis să fie prezenți la Castelul Banffy, în ciuda vremii instabile. Seria concertelor a început cu Freestylers. Aceștia au apreciat foarte mult atmosfera întregului festival.
„Sunt un om al festivalurilor, trăiesc în festivaluri, și în plus vin din Marea Britanie, unde au loc cele mai mari evenimente de acest gen din lume. Și la Electric Castle am venit cu o zi înaintea concertului. Este minunat, o experiență excelentă! Aici poți să urci pe scenă și să simți într-adevăr că ai o conexiune cu publicul, și asta e ceva ce respect la Cluj și la Electric Castle”, a spus MC SirReal, unul dintre membrii grupului Freestylers.
Rob Garza: Trupa noastră este asemeni unui circ.
Vineri seara, cei de la Thievery Corporation au reușit să alunge ploaia, iar cerul a fost ocupat doar de show-uri de lumini, lasere, efecte pirotehnice și nelipsitele baloane de săpun. Grupul, cunoscut pentru concertele live spectaculoase și pline de energie, a promis publicului român un show „cutremurător”.
Thievery Corporation este un duo format din Rob Garza și Eric Hilton, doi producători americani ce compun o muzică electronică diversă.
Rob Garza a vorbit cu jurnaliștii aflați la festival, înainte de a susține un spectacol de excepție pe scena principală a festivalului.
Ce ne puteți spune despre cel mai recent album al vostru?
Rob Garza: Cel mai recent album se numește Saudade. Pe el se regăsește muzică braziliană, bossa nova, jazz, dar și bucăți din cântece mai vechi, o mulțime de influențe din anii ’60. Este genul de muzică ce ne-a inspirat pe mine și pe Erik la începuturile Thievery Corporation.
Ce este diferit la acest album, față de cel de dinainte?
R.G.: La acest album am schimbat puțin paleta muzicală și ne-am concentrat pe un singur stil. Credem că în următorul material ne vom concentrat mai mult pe beat-uri și muzică electronică.
Vrem să aflăm mai multe despre proiectele viitoare. Am observat că vă place Grecia. Credeți că veți avea în viitor și influențe balcanice?
R.G.: Cu siguranță. Toată această zona este un loc unde avem un public minunat, care răspunde foarte bine la muzica noastră. Deci este posibil ca în viitor să încorporăm mai multe influențe balcanice. Cred că va fi distractiv.
Există o asemănare între cel mai nou album și primul vostru album. Este o întoarcere la rădăcini. Ce v-a inspirat la acest album?
R.G.: Primul album l-am dedicat Braziliei și stilului bossa nova. Da, ultimul album este o întoarcere la acele rădăcini. Am iubit întotdeauna muzica braziliană, în mod special jazz-ul. Am vrut un album cu un sigur stil, în loc să avem tot felul de influențe precum cele indiene sau cele dub.
Ce așteptări aveți pentru seara concertului?
R.G.: Suntem aici de ieri și ne-am simțit foarte bine. Cred că era 6 dimineața când am plecat. Este un festival distractiv, cred că o să fie un public minunat și am așteptări mari de la această seară.
Pe albumele voastre se regăsesc o mulțime de limbi. Aveți o limbă preferată, care credeți că sună cel mai bine?
R.G.: Nu vorbesc portugheză, dar îmi place foarte mult cum sună și cred că asta se datorează iubirii pentru muzica braziliană. Dar Washington DC este un oraș cosmopolit. Acolo trăiesc oameni din toată lumea. Sunt atât de multe limbi care se vorbesc. De multe ori suntem într-un bar, auzim pe cineva vorbind o altă limbă și îi invităm să cânte pe album. Este totul atât de natural.
Este limba un instrument în muzica voastră?
R.G.: Limba are propriul sunet și ne place să îl încorporăm în muzica noastră.
În ce procent se regăsește show-ul în concertele voastre?
R.G.: Cred că modul în care muzica este percepută se schimbă, modul în care o ascultă și felul în care o consumă. Show-urile live au devenit o parte importantă din viața unui artist. La fel cum este și conexiunea cu publicul. Festivalurile au devenit mai mari ca oricând, în toată lumea. Oamenilor le plac aceste experiențe. Când am început nu ne-am gândit să facem atât de multe turnee.
Ați trecut de la teme sociale la un stil mai romantic?
R.G.: Acest album are cu siguranță o latură romantică, feminină. Nu există voci de bărbați pe el. Cred că lumea devine mult mai implicată în social și politic. Ceea ce este bine. Aceste lucruri se regăsesc în muzica noastră. Dar cred că prinde bine un album care să ne ducă înapoi la muzică, fără legături cu lumea politică.
Puteți să ne spuneți câteva cuvinte despre componența trupei din această seară?
R.G.: Trupa noastră este asemeni unui circ. Avem atât de mulți oameni din toate colțurile lumii, din culturi diferite. Oameni din Jamaica, India, Buenos Aires, Saint Tomas. Cred că vom fi în jur de 8-10 oameni.
Ați cântat vreodată într-un castel?
R.G.: Am cântat într-o fortăreața în Serbia și a fost foarte distractiv. Cred că va fi frumos în această seară. Toată lumea e încântată.
Ce ne poți spune despre setlist?
R.G.: Despre setlist… Ei bine, aseară am luat parte la festival și am observat că se asculta drum and bass și muzica cu influențe dub, așa că, probabil, vom avea un set dinamic și viu, cu influente dub și reggae.
Asta înseamnă că veți improviza mai mult?
R.G.: Noi schimbăm destul de mult, în funcție de timpul avut la dispoziție, sau dacă suntem la un festival ori în club. Spre exemplu într-un club am avea un concert mai intim, însă la un festival oamenii vor să simtă energia.
Care este publicul vostru? Cine vă ascultă muzică?
R.G.: Noi am cântat pentru toată lumea. Am văzut în public de la copii până la vârstnici. Îmi amintesc de un concert la Kennedy Center, unde erau bătrâni în cărucioare, deci avem un public foarte variat.
Din ceea ce ai văzut până acum, crezi că acest festival ar putea ajunge de interes global?
R.G.: Consider ca orice festival începe de jos, dar dacă este bun și începe să atragă oamenii, acesta va crește.
Reveniți și anul viitor?
R.G.: Sper ca da.
Articol pe aceeași temă:
A inceput a doua editie a festivalului Electric Castle. Interviu cu Akua Naru
Citiți principiile noastre de moderare aici!