În scurt timp, Primăria Timișoara va da drumul unui concurs de soluții „pentru valorificarea Pieței 700”. Anunțul a fost făcut recent de primarul Nicolae Robu, care visează la o clădire cu mai multe etaje asemănătoare CBC.
„Noi o să dăm drumul unui concurs de soluții pentru valorificarea Pieței 700. Gândirea este una de întindere mai mare. Se pleacă de la ceea ce în urmă cu vreo 10 ani, poate chiar mai mulți, a fost gândit ca dezvoltare urbană pentru zona respectivă. Categoric, și după părerea mea, acolo trebuie să se construiască ceva și să se păstreze piața, la demisol sau la demisol/parter sau numai unul dintre aceste niveluri. Mai sus o să vedem ce spun arhitecții că ar merita să se facă. Dar nu e în regulă să îți rămână un teren atât de valoros doar ca o simplă piață cum e acum”, a explicat primarul Timișoarei.
Nu este prima dată când se amintește de proiectul vechi, gândit de arhitecții Gaivoronschi și Andreescu încă din toamna lui 2008. Proiectul „Piața 700 – Poarta către centru” a adunat praf în birourile din primărie timp de 10 ani.
În viziunea lui Robu, proiectul vechi este puțin „modernizat”. Arhitecții propuneau, în urmă cu un deceniu, ca pe locul actualei piețe agroalimentare și al piațetei de flori să fie amenajată una modernă, coborâtă sub nivelul străzii.
„În fapt, un spațiu de promenadă care leagă Piața 700 de zona vechii cetăți prin pasaje pietonale subterane și scări rulante. În piațetă se pot amenaja cafenele, terase și alte puncte de recreere”, se arată în proiect, care prevedea și funcționalizarea clădirii Spitalului Militar, prin deschiderea acestuia și folosirea curților interioare pentru accesul în centrul vechi.
Gheorghe Ciuhandu, pe atunci primar al Timișoarei, spunea că dorința lui este ca proiectul să se realizeze cât mai repede, timpul estimat pentru construcția acestuia fiind de aproximativ doi ani. Iată că au trecut zece ani de atunci. În urmă cu doi ani, primarul Nicolae Robu a readus proiectul în discuție.
În cei șase ani de când este primar al Timișoarei, edilul a susținut că Piața 700 nu reprezintă o prioritate. În cele din urmă și-a îndreptat privirea și spre Piața 700, poate cel mai dezolant spațiu din zona centrală a orașului.
„Eu cred că acea idee, de a asigura o legătură pe sub Spitalul Militar cu zona Cetate este o idee foarte bună și o să cer arhitecților care vor veni la concursul de soluții să prindă și această idee, pentru că eu intenționez să transformăm în stradă pietonală și strada Sf. Ioan, ea urmând să fie circulată doar de mijloacele de transport în comun. Asta însă se va întâmpla când va fi gata Pasajul Solventul, când traficul în zona centrală va fi mult simplificat față de cum e acum, când vom avea noi poduri peste Bega, deci mai trebuie să treacă câțiva ani până atunci”, a explicat Robu.
Visul primarului este puțin altfel, nici el nu știe exact cum, motiv pentru care a decis că este nevoie de un concurs de soluții, care va fi pornit cândva în acest an.
„Poate în subteran, pe două niveluri, să se facă și locuri de parcare și pentru cei ce vin la piață, și pentru cei ce vin în zona centrală. O trecere, un pasaj. E o viziune în acest sens, să se facă trecere din Piața 700 până pe str. Mărășești și apoi inclusiv pe lângă Sinagogă, să se deschidă o trecere pentru încă o legătură cu zona mai de mijloc a centrului istoric. O să dăm drumul la concursul de soluții anul acesta. Vreau punerea în valoare a tot ce avem în 700 plecând de la un nou dat. Noul dat este tot ce s-a făcut în CBC, plecăm de la o amenajare. O să vedem ce vor spune câștigătorii concursului de soluții, avem bani prevăzuți în buget”, a conchis Robu.
Până ce va exista un proiect clar de schimbare la față, în Piața 700 nu se va interveni decât la igienizare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!