Luni a avut loc recepţia la noua piaţă de pe strada Iancu Văcărescu, o clădire cu subsol, parter, mezanin şi două etaje, un proiect demarat de fosta administraţie Ciuhandu.
Primarul Nicolae Robu a tăiat panglica şi a vizitat noul obiectiv, unde au avut acces pentru prima dată şi pieţarii care îşi vând încă marfa în vechea hală din Iosefin care a rămas nedemolată. Oamenii şi-au şters bine încălţările de noroi, pentru că suprafaţa din faţa pieţei nu a fost amenajată, şi au luat-o la pas prin noua piaţă, mulţi dintre ei dornici că-i vorbească primarului. Vizitatorii au păşit cu atenţie în interior, mai ales că la etajul II era pericol de accidentare din cauza vopselei alunecoase de pe jos. „E proaspătă acum, dar nu vor fi probleme”, a dat asigurări Robu, după ce şi unul dintre directorii de primărie a tras o trântă pe noua suprafaţă…
Edilul spune că în noua piaţă vor avea prioritate producătorii autentici. Aceştia vor primi mese pentru a vinde legume şi fructe la parter, la intrare, acestea urmând să fie ocupate fără licitaţie.
„În această piaţă vor avea prioritate absolută producătorii nemijlociţi. Dorim să asigurăm un cadru de desfacere a produselor cât mai româneşti, din zona noastră, am vorbit şi cu primarii din zona metropolitană să se implice. Din păcate, de multe ori ne întâlnim cu comercianţi care se prezintă ca fiind producători, vin de la sat, dar care, de fapt, ne oferă marfă de import de calitate proastă, aşa cum sunt toate produsele din această categorie – legume-fructe, zarzavaturi ce provin din import -, calitate proastă în comparaţie cu cea a produselor noastre tradiţionale”, a afirmat Robu.
Victor Ştefan, directorul SC Pieţe SA, societatea din subordinea consiliului local care se va ocupa şi de administrarea acestei pieţe, a recunoscut că mulţi aşa-zişi producători au certificate „aranjate”.
„Din cei 200 de producători pe care îi avem la ora actuală 25-30 de producători vând legume şi fructe doar produse de ei, restul sunt cu certificate de producător aranjate. Mesele de legume şi fructe de la parter le vom atribui în baza certificatelor de producător. Sunt 25-30 de producători maxim care vând legume şi fructe produse de ei, restul au certificate de producător cu suprafeţe mai mari sau mai mici, dar de obicei sunt suprafeţe mici, şi cumpără produsele din Piaţa de Gros şi le vând în Iosefin. Mesele de la parter se dau la producători, nu se face licitaţie şi le vom atribui mai repede. Pentru celelalte va fi licitaţie. Noi trebuie să încălzim la ora actuală această suprafaţă, pe timp de vară va fi aer condiţionat, preţurile vor fi nici foarte mici nici foarte mari, trebuie aprobate în consiliul de administraţie. La mesele de jos taxele rămân ca şi în Piaţa 700 şi în Badea Cârţan, nu au de ce să fie mai scumpe legumele şi fructele, 10 lei se plăteşte acolo şi se va plăti şi aici. Sus vor fi alte preţuri, sunt alte condiţii”, a declarat Ştefan. Acesta estimează că timişorenii îşi vor putea face cumpărăturile în noua piaţă din Iosefin undeva spre sfârşitul anului, probabil între Crăciun şi Revelion, după ce se vor finaliza licitaţiile pentru ocuparea spaţiilor, chiar dacă primarul Nicolae Robu declara, înaintea sa, că speră ca acest lucru să se poată întâmpla înainte de Crăciun.
Noua piaţă are 12 boxe de depozitare temporară a mărfii şi un depozit general la subsol, la parter există o platformă cu circa 250 de mese pentru comercializarea de zarzavaturi, legume şi fructe, la mezanin sunt 28 de spaţii separate prin pereti de grilaj metalic pentru comercializarea de flori şi fructe, sectorul pentru vânzarea de cereale, cu opt unităţi, şi cel pentru peşte, cu zece unităţi, la etajul I există 32 de spaţii pentru lactate, carne şi produse derivate, iar la etajul II este un sector de alimentaţie publică tip fast-food cu 12 spaţii şi sunt 22 de spaţii pentru comercializare de mărfuri nealimentare de uz casnic şi gospodăresc, spun reprezentanţii municipalităţii.
Clădirea are două scări principale, doua scări secundare şi cinci lifturi, dintre care unul panoramic.
Primarul Nicolae Robu s-a declarat mulţumit de modul în care arată piaţa, chiar dacă unele finisaje lasă de dorit. Dar „nimic nu este perfect”, spune edilul.
„Este o investiţie de 15 milioane de lei (…) putem fi încântaţi că avem în Timişoara o piaţă închisă, foarte civilizată, şi, în plus, una spaţioasă. La subsol vor fi magazii care vor fi puse la dispoziţia producătorilor. La parter vom avea standuri pentru legume fructe şi zarzavaturi în totalitate, sunt mese frumoase şi posibilităţi de depozitare acolo sub masă. La mezanin spaţiile sunt dedicate pentru flori şi peşte, iar la etajul I vor fi brânzeturi, lactate, respectiv carne, şi spaţii dedicate pentru vânzarea de legume, fructe şi zarzavaturi de către firme, nu de către persoane fizice, care vor putea vinde aceste produse numai la parter. La etajul II sunt unităţi de alimentaţie publică şi după necesităţi vom putea să asigurăm şi alte destinaţii. Noi lansăm începând de mâine procedura de depunere a cererilor pentru spaţii, vom face o licitaţie”, a conchis primarul. Edilul a afirmat că după mutarea comercianţilor în noul amplasament şi demolarea halei şi a anexelor de pe Iancu Văcărescu vor începe, în regim de urgenţă, lucrările de amenajare a străzii din faţa noii pieţe.
A fost semnata receptia pentru Piata Iosefin, dar lucrarea nu este gata nici acum!
Robu despre Piata Iosefin: Ma bucur ca am dus proiectul la bun sfarsit
Citiți principiile noastre de moderare aici!