Oficialii Primăriei Timişoara spun că lucrările au stagnat din cauza ploilor şi mai ales a descoperirilor arheologice. Că în unele zone răscolite din Cetate nu s-a putut lucra, chiar dacă arheologii şi-au terminat treaba, pentru că s-a aşteptat o „optimizare” a proiectului privind reabilitarea centrului istoric, astfel încât să fie inclusă în proiect şi punerea şi valoare a vestigiilor arheologice descoperite, şi aprobarea acestor lucrări de punere în valoare, având în vedere că vorbim despre un proiect pe fonduri europene.
„Păi s-a stat pe loc pentru că trebuia făcută reproiectarea în urma descoperirilor arheologice, reproiectare care să țină seama de ce s-a descoperit și de soluțiile de punere în valoare a ce s-a descoperit. Şi nu poţi să faci o sută de reproiectări. Chiar dacă zona Sfântul Gheorghe de exemplu e gata de mult de punct de vedere al cercetării arheologice, noi n-am putut să facem o reproiectare numai pentru zona Sf. Gheorghe. Am așteptat să se termine şi pentru celelalte, să facem reproiectarea, să ni se aprobe pe procedură excepţională, că nu se aprobă uşor modificările la proiect, şi de îndată ce avem aceste aprobări – şi le avem în momentul de faţă, le-am primit de la minister – dăm drumul la lucrări”, a dat asigurări primarul Nicolae Robu.
Oficialii municipalităţii spun că lucrările „grele”, în subteran, au fost în cea mai mare parte a lor efectuate, iar recent a început în sfârşit pavarea şi în Piaţa Libertăţii. Asta, după ce din primăvară încoace s-au făcut nenumărate teste pe micuţa stradă Fără Nume dintre Piaţa Sf. Gheorghe şi Piaţa Libertăţii.
Toate cele patru pieţe şi zece străzi din centrul istoric al Timişoarei care au intrat în reabilitare prin proiectul pe fonduri europene al primăriei vor fi pavate cu piatră naturală.
„Deja se dă undă verde pentru efectuarea de lucrări pe proiectul ajustat și se poate vedea că în Piața Libertății a început pavarea, pe strada Fără Nume și pe strada Praporgescu de asemenea s-a făcut în cea mai mare parte pavajul cu piatră cubică, se pavează destul de intens şi în curând va fi şi gata acea zonă, pietrele sunt puse. Să nu vă speriați că acum sunt rosturi destul de mari între ele. Conform cu normativele, rosturile pot fi până la 1,5 centimetri. Este soluţia pe care am stabilit-o cu proiectanţii – pe care proiectanţii au propus-o, nu eu, eu le-am cerut doar să nu-şi rupă doamnele şi domnişoarele tocurile”, a mai declarat Robu.
Pe străzile intens circulate din Cetate vor fi folosite trei tipuri de piatră, de diferite dimensiuni: cu latura de 6 cm spre exterior, spre clădiri, pietre de 12 cm lângă, respectiv plăci mari de granit pe partea din mijloc. Aşa va fi pe străzile Vasile Alecsandri, Lucian Blaga, Mercy și Eugeniu de Savoya, din spusele primarului.
Autorităţile locale spun că, după lungi discuţii, s-a ales o variantă de pavaj care va arăta bine şi care nu le va da bătăi de cap timişorenilor atunci când ies la plimbare.
„Ceea ce facem facem nu să arate bine în poze. Vrem să arate bine şi în poze, dar să fie şi funcţional, să fie şi durabil. Proiectanţii au venit cu o soluţie, care se pare că va fi foarte bună şi din punct de vedere al aspectului, şi din punct de vedere al rigidizării pietrelor”, susţine primarul.
Reprezentanţii municipalităţii dau asigurări că lucrările de reabilitare vor fi finalizate în mai multe zone din Cetate până la venirea iernii.
„Cu certitudine Piața Libertății, cu certitudine străzile Fără Nume și Praporgescu, cu certitudine Piața Ţarcului și am o anumită rezervă în privinţa Pieţei Sf. Gheorghe, pentru că mai este de lucru acolo, mai trebuie făcute nişte consolidări şi încă mai sunt discuţii şi cu arheologii. De asemenea, Lucian Blaga și cred că și Vasile Alecsandri, deci foarte mult. Vom vedea cât se va putea face și din Mercy. Marile străzi vor fi gata. Rămâne ca areal mai extins Piaţa Unirii, care va fi făcută abia în primăvară”, estimează Robu.
Oricum, oficialii primăriei spun că proiectul este în grafic, ba chiar Robu estimează că va fi gata înainte de termen.
„Îl vom termina după părerea mea înainte de termen, estimând forţa pe care am văzut-o la firma care implementează proiectul (n.r. – Romprest), care, sigur, e liberă să subcontracteze pe cine vrea, dar ea poartă răspunderea respectării termenelor şi efectuării lucrărilor conform caietului de sarcini şi la nivelul de calitate cerut”, a concluzionat edilul-şef.
Lucrările trebuie finalizate până în iulie 2015.
Citiți principiile noastre de moderare aici!