Pista de cicloturism amenajată de-a lungul canalului Bega, în aval de Timişoara, spre graniţa cu Serbia, a fost realizată printr-un proiect privind valorificarea potenţialului turistic transfrontalier implementat de Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABAB) în parteneriat cu Consiliul Judeţean Timiş şi Primăria Zrenjanin din ţara vecină.
Noua pistă începe de la marginea Timișoarei, în aval de Podul Modoș și continuă, pe o lungime de 37 de kilometri de-a lungul râului Bega, până la frontiera cu Serbia.
În cadrul aceluiaşi proiect, sârbii au realizat un studiu de fezabilitate pentru amenajarea unei piste de cicloturism şi de la Zrenjanin până la granița cu România, urmând ca atunci când vor beneficia de finanțare să construiască şi acest segment.
În cele din urmă, pista de cicloturism ar urma să lege Timișoara de oraşul Zrenjanin din Serbia.
Pista nu a fost dată încă în folosinţă oficial, dar bicicliştii au avut ocazia să o testeze deja şi au reclamat diverse probleme. În principal faptul că se intră cu maşini, cu utilaje şi căruţe pe traseul de cicloturism sau că au apărut deja fisuri în asfaltul proaspăt şi anumite porţiuni sunt… compromise. Reprezentanţii ABAB spun că s-au montat bariere pentru a bloca accesul auto în zonă.
„În cadrul proiectului implementat de partea română s-au executat 37 de kilometri de pistă (de la Podul Modoş la Utvin pe malul stâng, iar de la Utvin până la frontieră pe malul drept), pe o lăţime de 2 metri, cu acostament de piatră spartă de 1,5 metri, marcaj axial şi stâlpi de semnalizare. Au fost montate opt refugii laterale pentru biciclişti, dotate cu coş de gunoi şi loc pentru parcarea bicicletei, şi numeroase bariere pentru oprirea traficului autovehiculelor pe dig, având în vedere că acesta este interzis”, a explicat managerul de proiect, Mihaela Madar, din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Banat.
Legislaţia în vigoare interzice şi sancţionează circulaţia cu autovehicule pe dig. Cetăţenii pot semnala eventualele abateri la dispeceratul ABAB, la telefon 0256/ 220.076. Se pot aplica amenzi de până la 7.000 de lei în astfel de situaţii.
Noua pistă de cicloturism de pe Bega ar urma să fie inaugurată la sfârşitul acestei luni, după ce se remediază toate problemele.
„Pista nu este dată încă în folosinţă oficial, iar pentru a fi pregătită pentru lansarea ce va avea loc la sfârşitul acestei luni ea a fost închisă pentru un interval de două săptămâni, pentru lucrări de verificare şi retuşare, necesare din punct de vedere tehnic sau estetic. Din momentul deschiderii pistei de cicloturism, ea va oferi şansa pedalării pe cea mai lungă pistă de cicloturism din România”, mai afirmă reprezentanţii ABAB.
Pista de cicloturism a fost realizată prin programul IPA de Cooperare Transfrontalieră Romania – Serbia, printr-un proiect care a beneficiat de o finanţare europeană nerambursabilă de peste 2,3 milioane de euro.
Sursa video: Facebook – Vali Gheorghiu, Kemtashu Gudrygi, Mely Bike
Articole pe aceeași temă:
Fisuri pe noua pista de cicloturism de pe Bega. Se plimba si tractoarele pe ea!
Revoltator: masinile circula in voie pe noua pista de biciclete de pe Bega, care se distruge!
Citiți principiile noastre de moderare aici!