Consiliul Local a adoptat recent o hotărâre prin care s-a aprobat prelungirea termenului de valabilitate a Planului Urbanistic General al Municipiului Timişoara până la intrarea în vigoare a noului Plan Urbanistic General, dar nu mai multe de data de 24 aprilie 2017. Prelungirea a fost aprobată fără nicio discuţie în plen, în condiţiile în care la elaborarea noului PUG se lucrează de aproape 4 ani, aprobarea sa amânându-se de la an la an. Reprezentanţii Primăriei Timişoara anunţau, în octombrie 2010, că a fost semnat contractul pentru întocmirea noului Plan Urbanistic General al oraşului, contract atribuit societăţii Planwerk SRL, lider de asociere al unui grup de firme de proiectare, o lucrare de 450.000 de euro, potrivit autorităţilor locale.
Prin noul PUG urmau să se stabilească, printre altele, condiţiile în care se va putea construi în oraş şi să se delimiteze zonele cu restricţii, să se stabilească şi să se delimiteze zonele protejate, direcţiile în ceea ce priveşte organizarea şi dezvoltarea căilor de comunicaţie, modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii edilitare, regimul proprietăţii imobiliare şi circulaţia juridică a terenurilor, documentaţia urmând să fie însoţită de un Regulament Local de Urbanism.
Oficialii municipalităţii afirmau, la data semnării contractului, că documentaţia completă a PUG-ului şi a Regulamentului Local de Urbanism, cu toate avizele şi acordurile necesare, trebuie predată de către proiectant în termen de 18 luni, după care timp de 12 luni se va asigura asistenţă pentru introducerea datelor pe care le conţine în GIS-ul Timişoarei. Noul PUG nu a fost încă aprobat, dar se tot prelungeşte cel vechi.
Actualul Plan Urbanistic General al Timişoarei a fost aprobat în 2002. Trebuia să expire în 2007, dar valabilitatea sa a fost prelungită până în 2012, reprezentanţii primăriei explicând la vremea respectivă că „valabilitatea maximă a unui PUG este de 10 ani”. În 2012, s-a cerut şi aprobat o nouă prelungire a valabilităţii, până la intrarea în vigoare a noului PUG, dar nu mai mult de 24 aprilie 2014. Am ajuns şi în 2014, când s-a votat o nouă prelungire, până în… 2017. Autorităţile locale susţin că elaborarea noului PUG se află în etapa a patra, de avizare şi aprobare.
Oficialii municipalităţii au afirmat că între timp s-a modificat Legea 350 din 2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, iar legea spune că „termenul de valabilitate a Planului Urbanistic General se prelungeşte o singură dată, pe bază de hotărâre a consiliului local (…) până la intrarea în vigoare a noului PUG, dar fără a depăşi 5 ani de la data depăşirii termenului de valabilitate” şi că durata de prelungire se modifică de la cel mult 2 ani la cel mult 5 ani, cu referire la prelungirea din 2012 până în 2014. Asta, în condiţiile în care pentru PUG-ul din 2002 se stabilise o valabilitate de 5 ani şi a mai existat o prelungire din 2007 până în 2012…
Oricum, reprezentanţii primăriei spun că noul PUG este în continuare în lucru. „Sunt nişte paşi care trebuie parcurşi. Au fost etape de consultare publică, toate etapele care trebuie parcurse în elaborarea unui Plan Urbanistic General, care necesită ani”, a explicat viceprimarul Dan Diaconu.
UPDATE. Reprezentanţii Primăriei Timişoara au revenit cu precizări cu privire la stadiul elaborării noului PUG. Autorităţile locale spun că documentaţia se află de fapt în etapa a treia, şi nu a patra, cum afirmau iniţial, şi că speră ca la finalul anului să poată fi aprobat noul Plan Urbanistic General.
„Noul Plan Urbanistic General se află în etapa a treia – aceea de elaborare a propunerilor de plan şi avizarea acestora de către ministerele de resort. Primele două etape au fost acelea de studii de fundamentare şi masterplan. În această etapă s-au organizat consultările extensive pe două paliere, pe de o parte formulele de consultare sectorială pe tematici şi profesiuni, pe de altă parte procedura de consultare a populaţiei. Procedura se va finaliza după avizarea de către ministerele de resort, în etapa a patra, cu varianta finală a documentaţiei completată cu observaţiile/ cerinţele / condiţiile menţionate în avize. Acest document va fi supus dezbaterii publice şi ulterior însuşit prin hotărare de consiliu local. Trebuie să înţelegem că o astfel de documentaţie propune strategii clare referitoare la principalele caracteristici ale dezvoltării urbane, reglementări care să conducă la creşterea confortului urban şi a calităţii vieţii în Timişoara, deci e o operaţiune de durată, care necesită o analiză de detaliu şi parcurgerea tuturor paşilor legali. Etapa de avizare a PUG este consumatoare de timp, sperăm ca la sfârşitul acestui an să avem varianta finală a acestei documentaţii”, a mai declarat Diaconu.
Articole pe aceeași temă:
S-a semnat contractul pentru noul PUG al Timisoarei
Timisoara merge in continuare dupa un PUG vechi de zece ani
Citiți principiile noastre de moderare aici!