Congresul comun al celor două partide a fost deschis de către Gheoghe Flutur, secretarul general al PDL, care a anunțat intonarea imnului de stat. Din imn a fost omisă cea de-a doua strofă, care conţine cuvintele “un nume de Traian”.
După ce protocolul de fuziune a fost citit de către europarlamentarul PDL Daniel Budea și a fost aprobat în unanimitate, preşedintele PDL Vasile Blaga şi liderul PNL Klaus Iohannis şi-au strâns mâna în aplauzele liderilor şi a democrat-liberalilor prezenţi la congres.
Protocolul de fuziune prin contopire între PNL și PDL prevede că partidul rezultat se va numi PNL. Semnul partidului este reprezentat de o săgeată în cerc cu 12 stele şi denumirea PNL, ansamblu într-n pătrat cu colţurile rotunjite. PNL va funcționa conform dispozițiilor tranzitorii din statutul noului partid, până la următoarele alegeri în termen.
Unul dintre cele două partide va desemna candidatul la funcţia de preşedinte al României, iar candidatul la funcţia de prim-ministru va fi desemnat de către celălalt partid.
Conform noului statul al partidului, doctrina se păstrează din statutul PDL, iar la organizarea internă, alegerile de la Convenţia Naţională se fac pe baza moţiunilor.
Conform protocolului de funcționare a Alianţei Creştin Liberale, PDL şi PNL au convenit constituirea alianţei electorale Alianţa Creştin liberală PNL PDL, iar semnul electoral al acesteia este reprezentat de semnele electorale ale celor două partide deasupra cărora se află acronimul ACL.
Conducera operativă a Alianţei va fi asigurată de Vasile Blaga, Klaus Iohanis- copreşedinţi, Teodor Atanasiu, Marian Petrache, Sorin Frunzăverde, Eduard Helvig, Ludovic Orban, Gheorghe Falcă, Gheorghe Flutur, Mircea Hava, Cătălin Predoiu, George Scripcaru.
Citiți principiile noastre de moderare aici!