Epopeea porților de intrare în oraș a început în septembrie 2017, imediat după furtuna care a făcut construcția uriașă de pe Calea Lugojului să se prăbușească peste o mașină. Un tânăr de 24 de ani a murit pe loc, iar autoritățile au început o anchetă pentru a vedea ce s-a întâmplat. Cele două construcții au fost modernizate anii trecuți de municipalitate, cu 50.000 de euro bucata. Investiția totală de 100.000 de euro s-ar fi „amortizat”, susține primarul Nicolae Robu, care vrea să pună la pământ poarta rămasă în picioare pe Calea Aradului. Pe de altă parte, primăria trebuie să prezinte o expertiză până la sfârșitul acestei luni.
În 12 martie, pompierii de la ISU Timiș au fost solicitați să intervină pentru „degajarea unor elemente cu pericol de cădere de pe poarta de intrare de pe Calea Aradului”. Aceasta deși în luna noiembrie a anului trecut, panourile de 50.000 de euro cu care a fost „estetizată” uriașa construcție au fost date jos, la o recomandare făcută de Inspectoratul de Stat în Construcții. Inspectorii ISC au concluzionat că structura nu este sigură și au amendat primăria cu 60.000 de lei și firma Stareto SRL, care a făcut „modernizarea”, cu 20.000 de lei.
După intervenția din martie a pompierilor, Prefectura Timiș a cerut un nou control din partea ISC, iar inspectorii au descoperit atunci că Primăria Timișoara nu a îndeplinit toate măsurile cerute de Inspectoratul de Stat în Construcții în luna noiembrie a anului trecut. Oficialii municipalității ar fi trebuit să dispună „expertizarea construcției existente de către experți tehnici atestați pe domenii în vederea realizării și menținerii, pe întreaga durată de existență a construcțiilor a cerințelor fundamentale aplicabile impuse de Legea 10/1995”. Primăria s-a mai ales cu o amendă de 10.000 de lei și până în 30 aprilie trebuie să prezinte o expertiză.
Toate acestea s-au întâmplat pentru poarta de intrare în oraș de pe Calea Aradului, cea de pe Calea Lugojului făcând obiectul altei anchete.
În timp ce inspectorii ISC amendează primăria și cer o expertiză a construcției rămase în picioare, primarul Nicolae Robu spune că nu va face nicio expertiză și că vrea să demoleze poarta.
„Am întrebat Procuratura dacă putem s-o demolăm (n.r. pe cea de pe Calea Aradului). Încă nu am primit răspunsul. De ce să mai facem expertiză degeaba? Eu vreau, când se termină ancheta, s-o demolăm. De ce să mai cheltuim? S-a dat jos la dispoziția mea tot. Eu vreau să le desființez, a fost dorința mea de la începutul începutului. Atunci s-a spus că sunt foarte foarte solide, s-a făcut expertiză și s-au cosmetizat. În mod normal, nu prezintă interes pentru anchetă, că e alt exemplar, altă locație”, a explicat edilul-șef pentru Tion.ro.
Cele două porți de intrare în oraș au fost „estetizate” în anul 2015, cu 50.000 de euro bucata, bani luați din bugetul local. Lucrările au fost atribuite firmei Stareto SRL, prin încredințare directă, firmă care a mai avut contracte cu primăria. Investiția totală pentru cele două construcții a fost de 100.000 de euro, dar primarul spune că s-a cam amortizat. „S-au amortizat o bună parte din banii respectivi. Totuși, câțiva ani, altfel a arătat. Imaginea orașului a fost alta”, a conchis Nicolae Robu.
Rămâne de văzut ce se va întâmpla mai departe cu poarta de intrare în oraș rămasă în picioare și dacă primăria va putea să o demoleze fără să facă expertiza cerută de Inspectoratul de Stat în Construcții.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”1929668″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!