„În acest moment, cei de la Poli nu au datorii scadente către Fisc. Totuşi, pe 20 august vor deveni scadente datoriile descoperite în urma unui control care a fost finalizat şi pentru care s-a emis o decizie fiscală pe 22 iulie. Toate sumele încasate din transferurile efectuate de club în ultimele săptămâni au intrat într-un cont de garanţii constituit la Trezorerie. În acest moment, Poli, prin societatea de la Timişoara, cea aflată în administrarea Administraţiei pentru contribuabili mici şi mijlocii Timiş, nu are niciun fel de datorii scadente la buget. Ceea ce este o premieră”, ne-a declarat directorul Direcţiei de Finanţe Timiş, Mircea Călin.
Problema este că la club a fost finalizat de curând un nou control al Activităţii de Inspecţie Fiscale, din cadrul Fiscului timişean. Acesta a vizat activitatea desfăşurată de club în perioada februarie 2006 – decembrie 2008, a precizat Mircea Simeria, directorul Administraţiei pentru contribuabili mici şi mijlocii Timiş. Iar cei de la Finanţe spun că au descoperit o serie de probleme legate de modul în care au fost salarizaţi jucătorii.
„Pentru perioada amintită au fost calculate datorii neachitate pentru sumele datorate din diferite contribuţii la buget (n.r. – şomaj, sănătate, contribuţii sociale). De aici apare suma aceasta mare. Ei au cerut unele rambursări de TVA, o mare parte din suma solicitată a fost aprobată. Dacă se mai adaugă şi sumele constituite ca garanţie de club în contul de la trezorerie Poli nu mai are datorii. Desigur, în afara celor ce vor deveni scadente la 20 august. Este vorba de o sumă aproximativă de 10 milioane de euro”, ne-a mai declarat Călin. El spune că clubul poate contesta, pentru început pe cale administrativă, chiar la organul de control, această datorie. De asemenea, poate cere în instanţă suspendarea blocării conturilor.
„Colegii mei analizează solicitarea depusă de club şi se poate decide în favoarea acestuia. De asemenea, clubul poate cere în instanţă suspendarea blocării conturilor. Deci, dacă Poli obţine o hotărâre favorabilă, pe 20 august poate avea toate conturile deblocate”, a adăugat Mircea Călin.
Fiscul vrea ca echipa să continue în divizia secundă
Acuzaţiile aduse de patronul Marian Iancu, cum că se doreşte ca clubul să fie închis, nu sunt în concordanţă cu dorinţele celor de la Fisc.
„Nu avem interes să-i blocăm. Ne interesează ca echipa să funcţioneze şi să ne vină banii. Ţelul nostru este să stingem obligaţiile datorate la bugetul de stat. Este un moment unic în care şi noi şi Poli vrem să ne stingem datoriile”, a mai subliniat Călin.
Direcţia de Finanţe a fost prima din ţară care a pus sechestru, în 2005, pe drepturile federative ale jucătorilor de la Poli.
„Atunci am fost acuzaţi de sclavagism. Noi nu vrem să sechestrăm jucătorul să îl ţinem de mână la sediu, pe noi ne interesează doar sumele ce se obţin din cedarea lor la alte echipe. E vorba de banii ce sunt obţinuţi de club, nu de cei ai jucătorului. Nu se pune problema că îngrădim dreptul la muncă al jucătorului. Ca dovadă, am aprobat transferurile lui Nikolic şi Bourceanu la Steaua!”, a concluzionat Mircea Călin.
Finanţele au mai fost acuzate că au făcut un control la comandă. Şeful instituţiei spune că nu se poate pune problema de astfel de lucruri însă.
„Acest control este unul mai vechi. A fost început în urmă cu mai mult timp şi a fost suspendat ca urmare a demarării unui control încrucişat efectuat de inspectorii de la sediul central al Finanţelor, la mai multe cluburi. La finalizarea acestui control încrucişat, verificările noastre au fost finalizate”, a conchis Mircea Călin.
Citiți principiile noastre de moderare aici!