Primarul Nicolae Robu a fost interpelat de un ales local, de către Bogdan Herzog, în ședința de consiliu de luna trecută, cu privire la poluarea fonică produsă pe timpul nopţii în zona Spitalului Judeţean. Alesul întreba atunci dacă nu se poate pune punct totuşi gălăgiei nocturne din zonă, pentru că sunt oameni deranjaţi, care reclamă situaţia de ani.
Primarul afirma că nu este cazul să se recurgă la măsuri extreme, dar că trebuie să se respecte legea.
„Da, sunt sesizări de ani de zile… Poliția trebuie să meargă, să-i controleze și să-i oblige să reducă nivelul sonor. Nu trebuie să ajungem cum s-a întâmplat atunci (n.r. – în vara anului trecut), imediat să ne ducem să închidem cluburile, pentru că trebuie să înțelegem că trăim într-un oraș cu foarte mult tineret, care are nevoie și de cluburi. Nu suntem într-un campus monastiresc, ci suntem într-un municipiu cu viaţă. Urbea noastră nu este campus monastiresc. Este o localitate cu viață, care trebuie să aibă inclusiv cluburi, pentru tinerii săi și pentru orice cetățean care dorește să meargă la club. Numai că proprietarii și administratorii cluburilor trebuie să respecte legea. Nu trebuie să exagereze. Dacă nu-și iau măsuri de izolare fonică corespunzătoare, atunci trebuie să reducă volumul sonor, astfel încât să nu perturbe trăirea în zonă”, spunea Robu atunci.
Ei bine, între timp, consilierul Bogdan Herzog a primit și un răspuns de la Poliția Locală referitor la interpelarea sa, cu privire la „tulburarea liniştii publice prin folosirea aparaturii muzicale la intensitate mare de către cluburile SC Elaine, cu denumirea de Heaven, şi SC Soldado, cu denumirea de No Name, situate pe bulevardul Iosif Bulbuca”.
Conducerea Poliţiei Locale spune că s-au făcut verificări chiar cu vreo săptămână înainte să ridice alesul problema, în noaptea de 12 pe 13 iulie, sâmbătă spre duminică, şi s-a constatat că nu e deranj.
„În urma verificărilor comune efectuate în data de 12/13.07.2014, împreună cu reprezentanţi ai Gărzii de Mediu Comisariatul Judeţean Timiş şi reprezentanţi ai Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timiş, nu s-a constatat folosirea aparaturii/instrumentelor muzicale la intensitate mare, astfel încât să tulbure liniştea locuitorilor”, se arată în răspunsul semnat de directorul executiv adjunct al Poliţiei Locale Dorel Cojan.
Chiar dacă au făcut această constatare, poliţiştii locali spun că sunt alte insituţii în măsură să verifice cum stau lucrurile cu poluarea fonică. Direcția de Sănătate Publică mai exact, pe care susțin că au și sesizat-o.
„De asemenea, vă comunicăm că, în conformitate cu prevederile art. 9 lit. b din Legea 155/2010, în domeniul protecţiei mediului, poliţia locală are ca atribuţie <<să sesizeze autorităţile şi instituţiile publice competente în cazurile de nerespectare a normelor legale privind nivelul de poluare, inclusiv fonică>>, fapt pentru care aspectele sesizate mai sus au fost transmise spre soluţionare Direcţiei de Sănătate Publică, prin adresa cu nr. 4263/14.07.2014, cu solicitarea de a lua măsuri de verificare a nivelului de presiune acustică continuu, încadrarea acesteia în valorile limită admise şi luarea măsurilor legale, după caz”, se mai arată în răspunsul dat de şeful Poliţiei Locale Timişoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!