La o lună de când primarul Nicolae Robu s-a legat de cei de la USR pentru că adunau semnături pentru campania „Fără penali în funcții publice” în centrul Timișoarei și, în viziuna lui, „agasau” trecătorii, consilierii locali impun câteva reguli clare pentru zona de promenadă a orașului. Ei vor conferi statutul de promenadă unui areal format din cinci piețe publice și 25 de străzi! Totul la solicitarea Poliției Locale, pentru ca agenții locali să aibă un cadru legal ca să aplice sancțiuni. Amenzile ajung la 2.500 de lei.
Consilierii locali vor discuta, vineri, un proiect de hotărâre privind „conferirea statutului de zonă de promenadă unui areal din Municipiul Timişoara”.
Este vorba despre cinci piețe publice: Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Unirii, Piața Sf. Gheorghe și Piața Țarcului, dar și despre străzile: Nicolae Paulescu, Bd. Mihai Eminescu (între Piața Victoriei și accesul la parcarea de lângă clădirea Bancpost), Mărășești, Alba Iulia, Victor Vlad Delamarina, Coriolan Brediceanu, Eugeniu de Savoya, Gheorghe Lazăr (tronsonul cuprins între str. E. Ungureanu și Piața Unirii), General Eremia Grigorescu (tronsonul dintre str. E. Ungureanu și Piața Unirii), Sergent Constantin Mușat, Lucian Blaga, Vasile Alecsandri, Enrico Carusso, Janos Bolyai, Dimitrie Cantemir, General Praporgescu, 9 Mai, Florimund Mercy, Episcop Augustin Pacha, Francesco Griselini, Petre Țuțea, Palanca, George Coșbuc, Regimentul 5 Vânători și General Traian Doda.
De ce este nevoie de o zonă de promenadă? „În scopul de a asigura locuitorilor și vizitatorilor Timișoarei un loc special de plimbare și recreere în condiții optime”, se arată în proiectul de hotărâre. Totul s-a făcut la cererea conducerii Poliției Locale, care a trimis o adresă primăriei în 31 mai 2018, semnată chiar de directorul Dorel Cojan.
Cojan spune că este nevoie de o zonă clară de promenadă „în contextul în care Timișoara este Capitală Culturală Europeană în 2021 și pentru a facilita accesul locuitorilor și al vizitatorilor la obiectivele de interes local și turistic, respectiv posibilități de relaxare prin promenadă”.
Oricine va dori să facă vreun fel de activitate pe cele 25 de străzi sau în cele cinci piețe publice va trebui să aibă nevoie de avize de la comisiile speciale din primărie.
„Având în vedere că în această zonă se desfășoară atât activități comerciale, cât și de altă natură, se impune ca fiecare persoană, fizică sau juridică, ce desfășoară o activitate în această zonă să dețină aviz pentru exercitarea respectivei activități. Scopul acestui aviz îl reprezintă asigurarea condițiilor optime de relaxare prin promenadă pentru locuitori și vizitatori, fără ca aceștia să fie perturbați în exercitarea acestui drept de alte persoane fizice și juridice prin activități neadecvate desfășurate și ele în zonă. Avizul pentru desfășurarea activităților în zona de promenadă a municipiului Timișoara va fi eliberat, în baza unei solicitări scrise, de comisiile de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara”, se arată în raportul de specialitate alăturat proiectului de hotărâre.
Așadar, în zona de promenadă formată din 25 de străzi și cinci piețe publice, care va dobândi statut după votul consilierilor locali, orice tip de activitate – comercială, necomercială, de orice natură – necesită avizarea/ autorizarea prealabilă de către comisiile de specialitate din primărie. Avizarea/ autorizarea se acordă în urma unei solicitări scrise.
Amenzile sunt între 1.500 și 2.500 de lei.
„Desfășurarea de activități – comerciale, necomerciale, de orice natură – în zona de promenadă fără aviz/ acord sau cu nerespectarea condițiilor prevăzute în avizul/ acordul eliberat de comisiile de specialitate ale Primăriei Timișoara constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.500 la 2.500 de lei”, se arată în proiectul de hotărâre. Oamenii legii își mai iau o portiță și spun că „se sancționează conform reglementărilor în vigoare emise de autoritățile statului sau de consiliul local orice fapte care nu respectă regimul zonei de promenadă instituit prin reglementări emise de autoritățile statului sau de consiliul local”.
Consilierii locali au mai definit o dată zona de promenadă a Timișoarei, în 4 iulie 2017, când au interzis plimbările cu trotinete, role, skateboarduri și segway-uri sau alte mijloace alternative de deplasare în centrul Timișoarei. Acea zonă cuprindea exact străzile pe care conducerea primăriei propusese să se interzică deplasările cu orice mijloace de locomoție, exceptând scaunele cu rotile și cărucioarele cu rotile. Apoi au introdus și rolele în discuție, pentru că inițial nu erau enumerate în proiectul de hotărâre.
Articole pe aceeași temă
http://www.tion.ro/avize-online-pentru-evenimente-de-la-comisia-de-ordine-publica-a-primariei-avem-si-calendar-al-manifestarilor/1876061
http://www.tion.ro/e-oficial-trotinetele-rolele-skate-urile-au-fost-interzise-in-centrul-timisoarei-amenda-maxima-e-de-800-de-lei/1860488
Citiți principiile noastre de moderare aici!