Reprezentanţii Poliţiei Locale Timişoara încearcă încă de prin anul 2011 să îi convingă pe aleşi să acorde o normă de hrană pentru personalul instituţiei. Un astfel de proiect, care prevedea acordarea unei norme de hrană în cuantum de 720 de lei pe lună personalului, a fost respins în 2011 în plenul consiliului local.
Dacă fosta conducere a Poliţiei Locale spunea că agenţii locali sunt îndreptăţiţi să primească aceşti bani, secretarul primăriei, Ioan Cojocari, nu a avizat de legalitate proiectul, motivând că Poliţia Locală nu poate fi asimilată Poliţiei Naţionale, pentru a putea beneficia de o astfel de normă de hrană.
Între timp s-a mai modificat legislaţia, iar prin noiembrie 2014 la Primăria Timişoara a apărut un alt proiect de hotărâre, care prevedea acordarea unei norme de hrană pentru personalul Poliţiei Locale începând cu anul 2015, dar proiectul nu a mai ajuns în plen. Nu a fost de acord primarul Nicolae Robu…
Acel proiect prevedea ca poliţiştii locali să primească fiecare 24 de lei pe zi bani de mâncare. S-a făcut şi un calcul la vremea respectivă: s-a calculat că ar fi nevoie de 2,5 milioane de lei pe an pentru hrana agenţilor, adică de peste 560.000 de euro.
Reprezentanţii instituţiei explicau că poliţiştii locali trebuie să depună un efort intens, să îşi facă meseria fie ploaie, fie vânt sau caniculă, se expun… „curenţilor de aer”, au de-a face cu „animale periculoase” – şi era dat exemplul câinilor fără stăpân – şi persoane „cu intenţii antisociale”, sunt suprasolicitaţi fizic şi psihic, fiind necesară şi oportună acordarea unei astfel de norme de hrană.
Robu a considerat însă că suma propusă, de 24 de lei pe zi, este prea mare, ba chiar a declarat că nu i se pare normal să se instituie prin lege o alocație de hrană pentru o anumită categorie de personal, pe lângă salariu.
Acum s-a pregătit un alt proiect de hotărâre privind acordarea normei de hrană personalului din cadrul Direcţiei Poliţiei Locale Timişoara, care urmează să intre marţi în atenţia aleşilor.
„Poliţia Locală este inclusă în categoria forţelor de ordine şi siguranţă publică, astfel cum sunt considerate şi structurile de poliţie şi jandarmi, contribuind alături de aceste forţe la exercitarea dreptului de poliţie al statului, la gestionarea problematicii din domeniul ordinii şi liniştii publice pe timp de pace, pe timpul stării de urgenţă. În conformitate cu prevederile Art. 351 din Legea Poliţiei Locale nr. 155/2010 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, autorităţile administraţiei publice locale pot acorda, în limita bugetului aprobat, prin hotărâre a consiliului local, norma de hrană personalului poliţiei locale, conform prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană în timp de pace ale personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională”, se arată în referatul proiectului de hotărâre, unde se precizează şi că norma de hrană se înregistrează la capitolul „cheltuieli de personal”, iar suma este cuprinsă în bugetul Poliţiei Locale aferent anului 2015.
Potrivit legislaţiei în domeniu, se face referire la o normă de 24 de lei pe zi pentru funcționarii publici care ocupă funcții publice specifice de polițist local şi personalul de conducere, deci şefii instituţiei, 18 lei pe zi pentru funcționari publicii care ocupă funcții publice generale și personalul contractual, respectiv 2 lei pe zi normă suplimentară pentru cei care lucrează în ture sau schimburi.
Rămâne de văzut ce vor hotărî, în plenul de marţi, consilierii locali.
Robu: Decizia nu e a primarului
UPDATE. Primarul Nicolae Robu se declară în continuare împotriva acordării normei de hrană pentru personalul Poliţiei Locale, dar spune că decizia în această privinţă aparţine consiliului local.
„Sunt împotriva acestui principiu şi acum, numai că nu am fost mandatat de legiuitor cu decizia în această privinţă, decizia o ia consiliul local. Suma este prevăzută în buget… Nu puteam bloca un asemenea demers, eu aş fi putut să mă opun dacă nu ar fi existat acea sumă. Oportunitatea trebuie să o decidă consiliul local. Din păcate, aşa s-a legiferat încât nici măcar nu ai posibilitatea să plăteşti o indemnizaţie parţială, eşti obligat să plăteşti suma în integralitatea ei, 24 de lei pe zi, nu poţi plăţi nici câteva zile pe săptămână, trebuie în fiecare zi. Trebuie să ai la dispoziţie 720 de lei per cap de poliţist, şi dacă stă în birou… 24 de lei e referinţa, restul e mărunţiş. Suma este 2,6 milioane lei, atâta este prevăzut în bugetul pe 2015”, a declarat primarul.
Robu ar fi vrut ori să poată să le dea mai puţini bani poliţiştilor locali ca normă de hrană ori să nu li se dea bani pentru fiecare zi.
„Eu am cerut o informare de la Serviciul Juridic, să văd ce posibilităţi am să propun plăţi parţiale sau pentru un număr de zile (…) Nu pot face asta şi am ajuns să propun consiliului local ceva cu ce nu sunt de acord. Nu e uşoară viaţa de poliţist local, poliţiştii locali au o viaţă grea, dar e un lucru anormal în concepţia mea să se facă plăţi în maniera aceasta, suntem cu toţii salariaţi… 225 de poliţişti îndeplinesc condiţiile să primească norma. Decizia nu e a primarului”, a conchis edilul.
UPDATE 2. Este oficial, polițiștii locali timișoreni vor primi normă de hrană. Acordarea acestor sume a fost aprobată în plenul consiliului local de marți.
Articole pe aceeași temă:
Politistii locali, fara norma de hrana de jumatate de milion de euro
Politistii locali din Timisoara ar putea primi norma de hrana din 2015: peste 560.000 de euro!
Alesii au decis: politistii locali din Timisoara nu vor primi norma de hrana
Citiți principiile noastre de moderare aici!