Zonele în care au fost inregistrate depăşiri ale limitelor de pulberi în suspenie (PM 10) sunt Galaţi, Timişoara, Craiova, Cluj şi zona de nord a ţării.
“Astăzi a venit avizul de intrare în procedura de infringement. Pentru anul 2008-2009 s-a realizat un raport ce a fost prezentat Comisiei. Rezultatele nu au fost satisfăcătoare şi reprezentanţii CE au solicitat explicaţii suplimentare din partea Ministerului Mediului”, a declarat, pentru Green Report, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, Silvian Ionescu.
Potrivit acestuia, autorităţile române au la dispozitie 60 de zile pentru a clarifia rezultatele raportului.
PM 10 este denumirea stiinţifică a pulberilor aflate în suspensie cu diametrul de 10 micrograme.
Autorităţile din Timiş se aşteptau la aceasă măsură luată de Comisia Europeana
Directorul Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara, Gabriela Lambrino, spune că o notificare oficială în acest sens nu a sosit în cursul zilei de miercuri de la Bucureşti, însă aceasta a afirmat că înaintarea avizului de intrare în procedura de infringement pentru depăşirea valorilor normale de pulberi în atmosferă era de aşteptat, fiind o procedură standard.
„Din 17 decembrie, când Comisia Europeană ne-a trimis o notificare, am fost puşi ca stat sub supraveghere. Următorul pas era transmiterea acestui aviz, trebuia să ne aşteptăm. De aceea organizăm lunar, de un an, întâlniri cu cei de la Primăria Timişoara, pentru a discuta ce măsuri putem lua pentru limitarea răspândirii acestor pulberi în atmosferă. Măsurile pe care şi le-a asumat în programul de gestionare a calităţii aerului administraţia locală, atât prin Hotărâri ale Consiliului Judeţean cât şi ale Consiliului Local nu s-au îndeplinit nici total nici parţial, prin urmare rezultatele au fost cele la care ne aşteptam”, a afirmat Lambrino.
Aceasta a afirmat că depăşirile valorilor normale de praf în atmosferă se datorează atât traficului, cât şi faptului că în oraş există prea puţine piste de biciclişti, iar acest mijloc de transport nu este încurajat. De asemenea, Lambrino a menţionat că o altă cauză a depăşirilor valorilor normale de pulberi în atmosferă în Timişoara o reprezintă construcţiile, ceea ce nu înseamnă că nu ar mai trebui să existe investiţii în municipiu, ci doar că toate demolările şi şantierele noi ar trebui făcute respectând nişte reglementări stricte din punct de vedere al poluării.
Declanşarea procedurii de infringement presupune că experţii Comisiei Europene vor urmări de acum mult mai atent măsurile pe care autorităţile române le vor lua pentru gestionarea calităţii aerului. De asemenea, dacă se va considera necesar, Comisia Europeană ar putea propune amenzi, care ar putea ajunge şi la câteva sute de mii de euro pe zi.
Timişoara este unul dintre cele mai prăfuite oraşe ale României
Din cauza poluarii din Timisoara Romania risca sa fie data afara din UE
Poluare peste limite in Timisoara, Sag si Remetea Mare
Citiți principiile noastre de moderare aici!