Cele mai mari probleme au fost în cursul nopții în localitatea timișeană Vișag, acolo unde viitura a inundat mai multe curți. 14 persoane au fost evacuate din cauza apei mari care amenința să le intre în locuințe și au fost cazate la rude sau la școala din localitate. Din fericire, spre dimineață apa s-a retras, iar oamenii s-au putut întoarce la casele lor, spun pompierii. Viitura a făcut prăpăd în calea ei. 700 de păsări au fost ucise de apă și 200 de stupi au fost distruși. La fața locului a fost trimisă acum o cisternă cu apă potabilă, iar cei de la primărie împart apă minerală pentru oamenii din sat. Pericolul a dispărut pe moment, însă în zonă au rămas aproximativ 200 de curți inundate, iar pompierii trebuie să acționeze pentru a evacua apa.
În total nouă localități din Timiș au fost afectate de ploile căzute în ultimele ore. Este vorba despre Timișoara, Ciacova, Liebling, Săcălaz, Jimbolia, Buziaș, Vișag, Drinova și Honorici. Cele mai mari probleme sunt însă în acest moment la Săcălaz. Pompierii timișeni sunt asaltați în permanență cu telefoane prin care oamenii cer ajutor. Acționează cu prioritate în locațiile în care imobilele au fost inundate. Aproape 100 de curți au fost inundate acolo. Toate forțele ISU Banat sunt pe teren, iar la bază au rămas doar câteva echipaje care ar urma să intervină în cazuri deosebite.
Reprezentanții instituției au activat grupa operativă și au adus de acasă forțe suplimentare pentru a putea face față solicitărilor. Mai mult, pompierii timișeni au transmis Inspectoratului General pentru Situații de Urgență o solicitare pentru a primi sprijinul colegilor lor din județele învecinate. Cei de la ISU Banat au cerut în ajutor 8 motopompe, 2 motopompe transportabile și o motopompă remorcabilă pentru a putea acționa eficient. În aceste momente se acționează la capacitate maximă în Săcălaz, Utvin, dar și la Lugoj.
De luni și până marți dimineață la nivelul județului Timiș au fost emise 2 atenționări meteorologice cod galben de fenomene periculoase imediate, șapte avertizări meteorologice cod portocaliu și o avertizare hidrologică cod portocaliu.
UPDATE: Imagini cu inundațiile de la Liebling
Un cititor tion.ro ne-a transmis mai multe imagini cu dezastrul provocat de ape la Liebling.
UPDATE2. ISU Banat a intervenit cu peste 100 de pompieri. 20 de persoane evacuate
Pompierii ISU Banat au fost ocupați marți dimineață, fiind solicitați să intervină pentru degajarea apei rezultate în urma inundațiilor în mai multe locații din Timișoara și Timiș.
“Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „BANAT” al județului Timiș a fost solicitat să intervină, în itervalul orar 08:00 – 11:00, la următoarele locații: Maternitatea Bega Timișoara, Casa Tineretului Timișoara, Spitalul Municipal Lugoj, Casa de Pensii Lugoj, Piața Lugoj, Hotel Park Buziaș, Sediul ENEL Buziaș, Liceul Ciacova, case de locuit, curți și grădini, drumuri, anexe gospodărești, pășuni și fânețe”, au transmis reprezentanții ISU Banat.
De asemenea, echipajele ISU Banat au evacuat 20 de persoane. În total, acestea au intervenit în 15 localități, cu peste 100 de pompieri, 31de autospeciale, 19 motopompe transportabile, 8 motopompe remorcabile și 13 electropompe.
Intervenții au avut loc în: Timișoara, Lugoj, Buziaș, Jimbolia, Sânnicolau Mare, Deta, Voiteg, Liebling, Săcălaz, Utvin, Sânmihaiu Român, Ciacova, Vișag, Berini și Vucova.
UPDATE3. Se opresc ploile, se evaluează pagubele, pentru ca cetățenii să fie despagubiți
La nivelul județului Timiș a început deja evaluarea pagubelor. Lista va fi trimisă la Guvern, care va oferi despăgubiri cetățenilor afectați de fenomenele meteorologice extreme. Ploile se opresc, dar este posibil ca în următoarea perioadă să iese din matcă pârâurile afluente unor râuri.
„Sunt activate comandamentele locale acolo unde sunt băltiri și ieșiri ale apelor din matcă. Se gestionează la nivel local toate aceste probleme, ISU este în teren cu toate utilajele și personalul pentru ca efectul inundațiilor să fie mai puțin simțit de cetățeni. Acum pot spune că avem și semnale că apele se retrag și se oprește și ploaia. Efectele rămân, sunt băltiri în curțile oamenilor, sunt acele viituri de scurtă durată care au făcut pagube. Mâine avem o primă evaluare a pagubelor, cele de la începutul lunii, la care se vor adăuga cu siguranță și cele de acum”, spune prefectul de Timiș Mircea Băcală.
Autoritățile se așteaptă în perioada următoare la ieșiri ale pârâurilor care sunt afluente unor râuri, deoarece aceste torente din aceste zile acolo se varsă. Totuși, speră să nu mai fie probleme.
UPDATE4. Drumul județean 592 care face legătura între Buziaș și Lugoj a fost blocat
Sunt probleme la ieșire din Lugoj spre Buziaș, dar și la ieșire din Buziaș spre Lugoj. Drumul a fost inundat cu apă, iar circulația a fost deviată prin Topolovățu Mare.
UPDATE5. Inundațiile au distrus grădinile locuitorilor din Utvin
În Udvin apa a ajuns în curțile oamenilor, aceștia fiind nevoiți să recurgă la pompe pentru a o evacua. Grădinile locuitorilor din localitate sunt sub apă, iar străzile au fost și ele inundate, îngreunând traficul în anumite zone.
UPDATE6. Zeci de persoane au fost evacuate în urma inundațiilor din județ
Este vorba despre 20 de persoane din Hodoș (14 adulți și 6 copii), 20 din Sacoșu Mare, 6 din Timișoara, 4 din Berini și 3 din Buziaș. Peste 100 de pompieri acționează cu 32 de autospeciale, 19 motopompe transportabile, 13 electropompe, 8 motopompe remorcabile și 5 bărci. De marți dimineață și până spre după-masă peste 415 persoane au apelat numărul de urgență 112 și au cerut ajutorul pompierilor.
UPDATE7. La Sânmihaiu Român oamenii au făcut haz de necaz. Au ieșit cu bărcile pe străzi… la pescuit
UPDATE8. După avertizările de vreme rea în județul Timiș a fost instituit Codul Roșu de inundații
Este vorba despre râul Bârzava al cărui nivel a depășit cotele periculoase. Cei de la ISU Banat anunță că este pericol de inundații pe sectorul aval din Gătaia. Codul roșu va fi menținut până miercuri la ora 16.00.
Citiți principiile noastre de moderare aici!