În luna aprilie s-au înregistrat câte şase depăşiri ale valorilor maxime de pulberi în atmosferă la cele două staţii de monitorizare a calităţii aerului din Timişoara, situate pe Calea Aradului şi Calea Şagului, numărul fiind similar cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Autorităţile locale şi cele judeţene de mediu combat problema prin acordarea a sute de amenzi.
Doar Garda de Mediu a împărţit în ultima perioadă 25 de amenzi în valoare de 470.000 de lei. În acelaşi timp, Retim continuă programul de spălare a străzilor din municipiu, care a fost extins de la 60 la peste 100 de străzi şi intenţionează să introducă o soluţie nouă care să prevină răspândirea prafului.
Pe de altă parte, primarii localităţilor limitrofe Timişoarei se plâng că multe drumuri comunale sunt doar pietruite şi chiar dacă sunt udate periodic, ele sunt în continuare o sursă importantă de praf. Doar la Moşniţa, primăria are proiecte de asfaltare a drumurilor din comună în valoare de peste 8 milioane de euro, care se află la Ministerul Dezvoltării pentru aprobare.
De asemenea, în comună se intenţionează introducerea unei linii de tramvai şi se aşteaptă realizarea centurii Sud de ocolire a Timişoarei pentru a prelua din traficul greu.
„Într-o mare măsură, autorităţile locale s-au implicat în reducerea cantităţilor de praf. Mă nemulţumeşte faptul că deşi primăria depune eforturi pentru a spăla străzile se pare că cetăţenii nu înţeleg să nu parcheze maşinile când Retim spală acele bulevarde. Am cerut ridicarea acelor maşini care blochează această activitate. Sper că de acum înainte să se reducă numărul de depăşiri, pentru că noi deja am atins maximum admis”, a spus prefectul de Timiş, Mircea Băcală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!