În comuna de lângă Timişoara, de aproape doi ani, subiectul principal de discuţii pe stradă îl reprezintă prospecţiunile petroliere care se desfăşoară în zonă. Localnicii sunt speriaţi că după finalizarea acestora, comuna se va transforma într-o zonă de extracţie petrolieră, iar unii chiar vorbesc despre exploatarea gazelor prin metode neconvenţionale, mai exact gaze de şist.
La finalul anului trecut, toate aceste tensiuni au explodat, zeci de localnici declanşând o revoltă spontană împotriva firmei Prospecţiuni S.A., controlată de Ovidiu Tender, cea care efectuează prospecţiunile în zonă, şi a firmei ADX Energy Panonia, cea care deţine drepturile de explorare şi exploatare petrolieră pe teritoriul comunei Săcălaz.
„Noi nu vrem, suntem împotriva oricăror prospecţiuni. Nu prospecţiunile ne sperie, ci ceea ce se va întâmpla după. Dacă se găsesc gaze de şist, noi ca şi comunitate suntem egali cu zero în faţa Guvernului”, spunea în urmă cu o lună consilierul local independent din Săcălaz Nicu Viorel.
Localnicii îl acuză deschis şi pe primarul comunei, Ilie Todaşcă, că a acceptat o sponsorizare consistentă de 53.000 de lei din partea ADX, banii fiind folosiţi pentru achiziţionarea unui sistem de supraveghere video a şcolii şi a unor laptopuri.
În replică, reprezentanţii Prospecţiuni S.A. susţineau atunci că toată activitatea lor pe raza comunei este perfect legală şi că revolta localnicilor nu este justificată, deoarece nu se caută gaze de şist.
„Echipa Prospecţiuni operează în conformitate cu cerinţele legale impuse de statul român şi a fost autorizată de ANRM (Autoritatea Naţională pentru Resurse Minerale) în vederea furnizării serviciilor de achiziţii de date geofizice. Compania deţine toate permisele şi aprobările de la Ministerul Mediului, de la autorităţi guvernamentale şi de la furnizorii de utilități şi infrastructură, pentru a derula activitatea de achiziţie a datelor geofizice. La rândul său, conform acestor avize, Prospecţiuni a notificat autorităţile locale cu privire la lucrările sale”, arătau cei de la Prospecţiuni într-un e-mail trimis pe adresa redacţiei noastre.
Tot la finele anului trecut, unii consilieri locali din comună, care sunt împotriva prospecţiunilor petroliere, au încercat să blocheze printr-o hotărâre orice fel de prospecţiuni petroliere pe raza comunei. În replică, cei de la ADX Energy Panonia au ameninţat că vor da în judecată pe oricine încearcă să le blocheze activitatea.
Scandalul părea îngropat spre finalul anului, însă a fost reaprins imediat după sărbători. Astfel, săptămâna trecută, Consiliul Local Săcălaz a adoptat Hotărârea nr. 6 din 2015, care prevede organizarea unui referendum în comună, pe data de 1 martie. Locuitorii comunei vor fi chemaţi să răspundă la o singură întrebare, cu „Da” sau „Nu”: „Sunteţi de acord ca pe raza unităţii administrativ teritoriale Comuna Săcălaz să se efectueze lucrări care pot dăuna sănătăţii oamenilor, animalelor şi mediului?”.
Aparent, întrebarea este una generală, însă ascunde intenţia unor consilieri şi localnici de a opri, prin rezultatul acestui referendum, prospecţiunile din zonă şi, ulterior, eventualele exploatări petroliere.
În opinia primarului din Săcălaz, acest referendum este inutil, deoarece este evident că orice lucrări care contravin legii, inclusiv cele de prospecţiuni petroliere, pot fi oprite şi fără acest pas, iar dacă lucrările au avizele legale, un referendum nu va schimba nimic.
„Părerea mea personală este că ei (consilierii locali care au iniţiat acest referendum – n.r.) vor să forţeze puţin nota. Nu e propus de mine acest referendum, este propus de cinci consilieri locali. E o întrebare destul de trunchiată. Adică dacă se permit lucrări care contravin legii. Păi dacă ele contravin legii, atunci nu se permit. (…) Toţi cei care au dat direct că se interzic gazele de şist şi prospecţiunile, toate aceste hotărâri au fost atacate în contencios de prefecturile respective. Tot ce ţine de bogăţia subsolului aparţine statului, nu putem noi să dăm o hotărâre care contravine legii”, a spus Ilie Todaşcă.
Hotărârea Consiliului Local Săcălaz urmează să fie înaintantă Prefecturii Timiş, iar dacă prefectul nu o va ataca în instanţă, vom asista la o premieră în Banat.
Indiferent de rezultatul acestui referendum, problema cu care se confruntă cei din Săcălaz nu este deloc simplă. De o parte se află companiile petroliere, care promit că vor aduce prosperitate comunei şi localnicilor, dacă în zonă se vor găsi petrol şi gaze, de partea celalată sunt cei care se tem că această prosperitate promisă vine cu un cost prea mare asupra sănătăţii şi mediului înconjurător.
Voi ce aţi alege între cele două variante?
Alte articole pe aceeași temă:
Revolta la Sacalaz impotriva prospectiunilor petroliere
Citiți principiile noastre de moderare aici!