Primarul Nicolae Robu a prezentat vineri noua staţie de filtrare a aerului din Piaţa Sfântul Gheorghe, împreună cu furnizorii. Autorităţile locale spun că este o premieră pentru România, astfel de sisteme de purificare a aerului funcţionând deja de câţiva ani în alte ţări europene.
„Dăm în folosinţă în premieră naţională prima staţie de purificare a aerului. Este o staţie foarte performantă, realizată după ultimele tehnologii, care reuşeşte să purifice 12.000 de metri cubi de aer pe oră, prin caietul de sarcini cerându-se 10.000 de metri cubi. Purificarea se face pe o rază de 350 de metri. Vom putea vedea, prin afişajul electronic, pe un monitor, care sunt parametrii aerului în jurul acestei staţii. Am amplasat-o aici, desigur cu titlu provizoriu, pentru că ea nu va rămâne veşnic aici, în vecinătatea acestui şantier, pentru că dorim să vedem cum funcţionează ea în condiţii grele”, a declarat Robu.
Reprezentanţii municipalităţii spun că deocamdată se fac teste şi, dacă staţia de filtrare a aerului îşi va dovedi eficacitatea, vor fi achiziţionate şi altele. Staţia poate fi mutată dintr-un loc în altul, mai ales că şantiere sunt multe în oraş, iar autorităţile anunţă că vor mai fi şi în continuare.
Totul ţine până la urmă de buget, având în vedere că Primăria Timişoara va plăti pentru acest „experiment” aproximativ 190.000 de euro. Iar lucrurile nu sunt clare încă în ceea ce priveşte asigurarea mentenanţei.
„Este o staţie de filtrare care absoarbe aerul poluat din atmosferă, îl filtrează în proporţie de 95% şi evacuează aerul curat, ionizat, sănătos pentru organism. 95% este curăţat aerul, se va putea vedea pe monitoare. Discutăm de 12.000 de metri cubi pe oră. Sunt filtre care absorb praful, totul este automatizat, dacă se înfundă se schimbă, în mod normal o dată pe an. Partea de mentenanţă nu am reuşit să o finalizăm pe motivul că staţia este încă în probe. Primăria nu a achitat deocamdată niciun leu pentru această staţie, s-a făcut un contract urmând ca în momentul în care parametrii tehnici vor fi respectaţi conform caietului de sarcini să se finalizeze mai departe totul. Ea are o garanţie de 2 ani de zile, pe carcasă pe 8 ani, dar ea în mod normal trebuie să funcţioneze fără probleme… Dacă avem garanţie 2 ani la un produs asta nu înseamnă că după 2 ani îl arunc sau nu mai funcţionează”, a explicat managerul firmei furnizoare, Dan Damian.
Autorităţile locale şi furnizorii spun că staţia adusă la Timişoara este una de ultimă generaţie, cel mai nou model existent pe piaţă.
„Acest model care este cel mai modern este la Timişoara. Este o variantă cu multe îmbunătăţiri faţă de cele distribuite până acum”, a explicat consilierul local Petrică Folică, cel care a venit cu ideea ca primăria să cumpere o astfel de staţie.
Cât despre timişorenii care reclamă faptul că mai mulţi arbori sănătoşi ne-ar putea asigura un aer mai curat, primarul Nicolae Robu spune că totul ţine de informare…
„Sigur că oamenii cred asta, sunt păreri, pentru că astfel de staţii sunt necunoscute. Nici eu n-am ştiut nimic despre aşa ceva în momentul în care dl consilier local Folică Petrică a venit la mine şi mi-a vorbut despre această iniţiativă (…) N-au de unde să ştie cetăţenii… Oricum, noi am plantat mii, cred că am ajuns la ora actuală la 4.000 de copaci plantaţi în Timişoara, şi vom continua. Lucrurile nu se exclud, însă astfel de staţii au parametri excepţionali (…) Aşteptăm să o vedem la treabă”, a conchis Robu.
Oricum, în timp ce erau prezentate calităţile staţiei în Piaţa Sf. Gheorghe, în Piaţa Libertăţii, unde se lucra de zor la pavare, se vedeau nori de praf…
Timişorenii pot vedea cât de poluat este aerul pe care îl respiră. În momentul în care a fost pusă în funcţiune staţia de filtrare, nivelul afişat de particule PM10 – pulberi în suspensie depăşea 100 de micrograme, valorile admise fiind undeva la 50 de micrograme, potrivit reprezentanţilor Primăriei Timişoara.
Alte articole pe aceeași temă:
La Timisoara s-ar putea produce statii de filtrare a aerului
Timisoara are prima statie de filtrare a aerului. A fost amplasata in Piata Sfantul Gheorghe
Citiți principiile noastre de moderare aici!