Premierul României a și lăudat puțin primarii din Timiș, pe care spune că i-a văzut la Ministerul Dezvoltării, unde s-au înghesuit să depună proiecte pentru Programul Național de Dezvoltare Locală.
„Au trecut doar două luni de când am plecat și văd că nu vă descurcați fără mine. Lăsând la o parte gluma, sper ca toate proiectele pe care le-a propus Călin Dobra să poată să le facă până în 2020, dar nu doar cu sprijinul guvernului, ci depunând proiecte europene, finanțări europene extrem de importante. Acest program național (n.r. PNDL) este unul de succes, noi estimăm că vor fi în jur de 5.000 de proiecte, nereferindu-mă la școli, grădinițe și creșe. Până ieri (n.r. vineri) erau peste 8.000 de proiecte depuse, ceea ce înseamnă că fiecare dintre dumneavoastră considerați, ca și noi, că acest program național este un succes și trebuie să continue”, le-a spus Grindeanu primarilor.
În ceea ce privește județul Timiș, premierul s-a declarat mulțumit de prezența reprezentanților primăriilor, indiferent de culoarea politică, Sala Multifuncțională a CJ Timiș fiind aproape plină.
„Vă rog să accesați tot ceea ce înseamnă fonduri europene, pentru că altfel nu are cum să ajungă tot ceea ce se cere a fi finanțat prin bugetul național. Mai mult decât atât, tot ceea ce poate fi finanțat prin fonduri europene și s-a depus pe PNDL, aceea e varianta de finanțare. Nu vă așteptați la bugetul de stat. S-a deblocat programul transfrontalier România – Serbia, Pancevo – Timișoara, autostrada, care va intra pe viitorul exercițiu bugetar, pe acesta vom face partea de studii. Lucrurile s-au deblocat”, a conchis Sorin Grindeanu.
Primarii au avut nevoie de o întâlnire tehnică, pentru a afla cum se va desfășura jurizarea în cadrul PNDL, a apreciat premierul, așa că Sorin Grindeanu i-a lăsat în grija vicepremierului Sevin Shhaideh, a secretarului de stat Adrian Gâdea și a secretarului general al guvernului, Mihai Busuioc.
Președintele CJ Timiș a prezentat cele mai importante proiecte ale județului
Reprezentanții Guvernului României au aflat care sunt cele mai importante proiecte propuse de Consiliul Județean Timiș, direct de la președintele CJT, Călin Dobra.
Dobra consideră că vizita mai-marilor de la București este un semnal pozitiv și că Guvernul României va susține toate proiectele județului.
Liderul CJ Timiș spune că două dintre cele mai importante proiecte ale județului, în contextul asumării titlului Timișoara Capitală Culturală Europeană, sunt restaurarea Castelului Huniade și reabilitarea Muzeului de Artă – Palatul Baroc.
În ceea ce privește domeniul sănătății, extinderea, supraetajarea, consolidarea și modernizarea Blocului Operator al Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara este o altă investiție „de importanță vitală pentru comunitate”. Se poartă discuții pentru acest proiect cu Ministerul Sănătății.
„Mai avem în plan construirea și dotarea unei clinici noi de Obstetrică-Ginecologie, prin realocarea actualei Clinici Bega, proiect estimat la aproximativ 10 milioane de euro, prin Compania Națională de Investiții. În prezent se lucrează la definitivarea soluției tehnice, ca parte componentă din tema de proiectare. Intenționăm să construim și un nou spital de psihiatrie din bugetul județului, iar prin Programul Național de Dezvoltare Locală dorim să construim un Centru de recuperare pentru copii cu dizabilități. Acest proiect, împreună cu alte zece proiecte de drumuri au fost depuse zilele trecute spre finanțare la Ministerul Dezvoltării”, a declarat Dobra.
Locuințele pentru tineri sunt iarăși deosebit de importante, a spus liderul CJT, care speră la fonduri de la bugetul de stat pentru construirea de locuințe destinate închirierii de către tineri. Planul este să fie ridicate patru imobile P+2, cu un număr total de 88 de apartamente, jumătate dintre ele fiind destinate tinerilor, iar cealaltă jumătate ajungând la Ministerul Apărării, care pune la dispoziție un teren în Giroc. Reprezentanții Consiliului Județean mai vor să construiască și locuințe pentru medici rezidenți.
„În ceea ce privește modernizarea infrastructurii de transport rutier, lucrăm la documentația pentru finanțarea următoarelor obiective din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020: modernizarea DJ 693, modernizarea DJ 691, lărgirea la patru benzi a unor sectoare din centura Timișoara și legătura cu autostrada A1, modernizarea DJ 593 și modernizarea DJ 684, un drum care va deschide dezvoltarea turistică în zona de nord est a județului Timiș. În vederea stabilirii unor variante ocolitoare a municipiului Timișoara vor fi continuate lucrările de investiții privind finalizarea acestor centuri alternative pe traseul unor drumuri județene cuprinse în programul de investiții pe anul 2017”, a mai explicat Călin Dobra.
Potrivit lui Dobra, Centrul Intermodal Timișoara este iarăși un proiect major pentru județul nostru. Acesta va fi depus spre finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare.
„Referitor la dezvoltarea infrastructurii sportive și de agrement, intenționăm construirea unei săli polivalente de 16.000 de locuri, cu sprijinul CNI. Avem speranța că proiectul nostru va fi acceptat, ca urmare a vizitei la fața locului efectuată de către reprezentantul Companiei Naționale de Investiții, pentru a începe demersurile de punere la dispoziție a amplasamentului. Tot prin Compania Națională de Investiții am depus o solicitare pentru construirea unui stadion cu aproximativ 32.000 de locuri”, a completat Dobra.
Până în 2020, când Timișoara este Capitală Culturală Europeană, oficialii CJ Timiș vor să amenajeze opt bazine de înot în orașele din Timiș, cu fonduri de la bugetul județului. Investițiile vor fi multianuale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!