Arheologii s-au desprins cu greu de uneltele cu care scormonesc, avizi, istoria Timișoarei medievale, căci descoperirile ultimei zile de lucru din 2013 i-au făcut să rămână ore bune după programul oficial pe șantier.
„În acest moment nivelul de construire al perioadei turcești este stabilit cu certitudine și avem, pentru prima dată, o imagine completă a ansamblului arhitectonic turcesc de aici. (…) Locuința descoperită astăzi (n.r. vineri) este, probabil, de secol XVI, poate chiar XV, investigațiile ulterioară vor preciza datarea. În această construcție descoperită astăzi, vedem Timișoara medievală în toată frumusețea ei”, a explicat, pentru www.tion.ro, prof.dr. Florin Drașovean, coordonatorul echipei de cercetare.
Casa medievală descoperită vineri era construită pe o talpă masivă de lemn. „Ce este interesant, este chiar această structură: de obicei, talpa pe care era așezată casa are dintr-un singur rând de bârne solide, aici însă sunt mai multe rânduri de bârne, cu o îmbinare foarte ingenioasă. Era, probabil, un edificiu important, amplu”, susține arheologul Alexandru Fluture.
Printre obiectele recent descoperite se mai află câteva monede din perioada pașalâcului, dar și un fragment de brățară aurită. Interesant este că, vineri, au ieșit la iveală trei morminte în afara arealului determinat până acum, ceea ce aduce indicii că necropola turcească era mai mare și poate chiar mai veche decât datele obținute până acum de arheologi.
Conform calendarului constructorului, lucrările pe șantierul din Piața Sf. Gheorghe s-au încheiat vineri, 20 decembrie 2013, și vor fi reluate în 6 ianuarie 2013. Pentru protecția sitului, în ultima săptămână de lucru a fost instalat un sistem complex de pază video, prin care întreg șantierul este monitorizat non-stop, iar spațiile de lucru au fost sigilate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!