De mai bine de cinci ani se discută despre renovarea Turnului de Apă din Iosefin, însă nimic demn de menționat nu s-a întâmplat până în decembrie 2016, când oficialii PMT anunțau că sunt tot mai aproape să îl transforme într-o cafenea culturală, cu spații de expoziție. Prin 2016 a fost dezvăluit și un prim proiect de reabilitare, estimările fiind că lucrările vor costa în jur de 200.000 de euro, însă primarul Nicolae Robu a decis că mai bine organizează un concurs de soluții.
Reprezentanții Primăriei Timișoara au anunțat luni, în 18 februarie, concursul de soluții pentru „servicii de întocmire a documentației tehnico-economice (DALI+PT) și asigurare a asistenței tehnice de specialitate din partea proiectantului pentru obiectivul «Refuncționalizare imobil pentru Centru Cultural – Turn de Apă, Iosefin, str. Gh. Barițiu»”.
Este primul concurs de soluții din istoria Timișoarei, ne-au asigurat oficialii primăriei, care spun că organizarea unei astfel de competiții este destul de complicată, deși au plătit cu peste 25.000 de euro o firmă de consultanță. La Cluj-Napoca, de exemplu, astfel de concursuri sunt organizate din ce în ce mai des, fie pentru reabilitări de parcuri, fie pentru modernizări de străzi.
Consultanța pentru concursul pentru Turnul de Apă a fost oferită de o firmă abonată la contractele PMT. Rheinbrücke SRL și-a adjudecat contractul pentru suma de 117.000 lei cu tot cu TVA, adică puțin peste 25.000 de euro. Firma a lucrat și la SF-ul pentru viitorul complex sportiv din Calea Lipovei și lucrează și la cel pentru viitorul complex sportiv din Calea Buziașului.
Câștigătorul concursului de soluții va trebui să pună la punct Documentația de avizare a lucrărilor de intervenții, inclusiv avize/studii de specialitate/acorduri conform certificat de urbanism, precum și proiectul pentru autorizarea lucrărilor de construire, inclusiv obținerea autorizației de construire, proiectul de organizare a execuției lucrărilor și Proiectul tehnic de execuție, inclusiv Detalii de execuție și caiet de sarcini, dar și altă documentație necesară reabilitării turnului. Totodată, proiectantul va trebui să ofere asistență tehnică de specialitate pe perioada desfășurării lucrărilor.
Concursul de soluții este unul deschis, urmând ca juriul ales să acorde puncte pentru respectarea temei de concurs și corelarea soluțiilor propuse cu acestea, calitatea arhitecturală și coerența soluției propuse, versatilitatea propunerii – caracterul multifuncțional, relația cu contextul urban și atitudinea față de valența istorică a obiectivului, gradul de detaliere tehnică a soluției propuse, modul de reprezentare arhitecturală a propunerii, ca reflexie a caracterului intervenției, respectarea principiilor de dezvoltare durabilă și fezabilitatea economică a soluției propuse. Pentru aceste criterii vor fi acordate puncte de la 0 la 10/20.
Din juriu fac parte, ca membri titulari, Sorin Ciurariu – arhitect-șef al Timișoarei, Alina-Maria Tirtea, Augustin-Răzvan Hamza, Ana-Maria Pop, Teodor-Octavian Gheorghe, Marcela Titz, Silviu-Claudiu Bors, Ionel-Virgil Pop, Fabien Palisse, iar ca rezerve sunt Gabriela Borcsi, Cătălin Iapă, Sevastian-Ioan Ianca și Liliana-Lucia Rosiu.
Ofertele sau cererile de participare pot fi depuse doar în limba română până în 21 martie la ora 10.
Așa cum consilierii locali au stabilit încă din octombrie 2018, vor fi acordate premii primelor trei firme participante. Astfel, câștigătorul concursului de soluții va primi 112.000 lei fără TVA (n.r. 28.000 euro cu TVA), locul II va fi recompensat cu 23.350 lei, iar locul III cu 14.010 lei.
Monumentul industrial de pe strada Gh. Barițiu, cu înălțimea de 52 de metri, a fost ridicat în 1914, ca un „frate geamăn” al celui din cartierul Fabric, construit cu doi ani înainte. A fost proiectat de arhitectul Laszlo Szekely pentru a servi pentru compensarea consumului maxim de apă din cursul zilei. Atât turnul din Iosefin, cât și cel din Fabric puteau aproviziona orașul cu apă timp de patru ore.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2135564″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!