Reprezentanţii Primăriei Timişoara şi-au exprimat intenţia ca, odată preluate fostele cinematografe ale urbei de la RADEF, să le repare, pentru că multe dintre clădiri au ajuns într-o stare deplorabilă, şi să le transforme în spaţii pentru activităţi culturale. De asemenea, în plan erau amenajarea unei cinemateci a oraşului şi a unei noi săli de teatru în două dintre vechile cinematografe.
„Evenimentele culturale din această vară au arătat, o dată în plus, că Timișoara, oraş candidat la titlul de Capitală Europeană a Culturii, are nevoie de spaţii adecvate pentru desfăşurarea de proiecţii cinematografice şi extinderea posibilităţilor de derulare a diferitelor activităţi artistice şi culturale. Pornind de la această realitate, Primăria Municipiului Timişoara se străduieşte de câţiva ani să preia cinematografele de stat din oraş, aflate într-o stare dezastruoasă, de la Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF)”, spune viceprimarul Dan Diaconu.
Reprezentanţii municipalităţii afirmă însă că nu au putut prelua cinematografele pentru că… nu au cu cine să discute la RADEF şi nu se poate face predarea-primirea. Drept urmare, Primăria Timişoara a dat în judecată Ministerul Culturii.
„După o serie întreagă de tergiversări, Primăria Municipiului Timişoara a acţionat în instanţă Ministerul Culturii, instituţie în subordinea căreia se află RADEF. De peste 18 luni, reprezentanţii RADEF refuză să întocmească procesul verbal de predare – primire, fără de care cinematografele de stat nu pot fi preluate de municipalitate, motivând că RADEF-ul nu mai are consiliu de administraţie şi nu are cine să îl semneze. Ca urmare, am atacat în instanţă Ministerul Culturii, cu obiectul de obligare emitere act administrativ. Termenul fixat în acest proces este 23 ianuarie, la Curtea de Apel Timişoara, Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal, după ce Tribunalul Timiş a declinat dosarul în favoarea Curţii de Apel Timişoara”, a mai declarat, pentru www.tion.ro, Diaconu.
Pe listă sunt opt cinematografe de stat şi o grădină de vară, potrivit autorităţilor locale. Există o lege care prevede transferul acestor foste cinematografe de stat către autoritatea locală. Unele, de exemplu Cinematograful Studio din centrul oraşului, au ajuns… în proprietate privată.
„Primăria Timişoara urmează să recupereze de la RADEF nouă cinematografe, şi anume: Timiş, Studio, Dacia, Arta, Grădina de Vară a Cinematografului Arta, Victoria, Unirea, Freidorf şi Fratelia. În acelaşi timp, am atacat şi contractul prin care Cinematograful Studio a trecut în proprietate privată. Ne-am îndreptat atât împotriva proprietarului, cât şi a Ministerului Culturii, prin RADEF, dosar aflat pe rolul Tribunalului Timiş”, a mai explicat viceprimarul.
Viceprimarul Traian Stoia afirma, în urmă cu mai bine de un an, că Cinema Studio ar fi fost cedat către o persoană fizică în contul stingerii unei datorii şi că urmează să fie verificată această tranzacţie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!